Tjedni komentar

Savjeti mladoga poljoprivrednika - Marijan Balić: Zašto sam osigurao svoje usjeve

Agrovijesti
Marijan Balić, vlasnik OPG-a za proizvodnju češnjaka Fotografija: Davor Javorović/PIXSELL
Zašto je za poljoprivrednike važno osigurati svoje usjeve i koja je korist od toga te kolike su štete od elementarnih nepogoda koje svake godine sve više utječu na poljoprivrednu proizvodnju? O tome nam je komentar ovaj tjedan napisao mladi poljoprivrednik, poznati proizvođač češnjaka Marijan Balić iz Ilače kod Vinkovaca.

Odmah ću vam reći: usjeve treba osigurati ako želite osigurati opstojnost budućega poslovanja. Morate smanjiti rizik na što manju mjeru, a ukratkoću vam objasniti zašto.

Nekada je cijena kilograma proizvedene robe u ratarstvu ili povrtlarstvu bila donekle povoljna za proizvođača. I kolikogod svi kukali, uvijek se postojećom proizvodnjom uspjevallo izgurati godinu. Ako bi se tada i dogodila nekakva elementarna nepogoda, pritom uvijek mislim na tuču, preživjelo se.

Sjećam se razdoblja kada je moj otac vodio obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo. On nije osiguravao usjeve. Geografski položaj sela Ilača često olakšava poljoprivrednu proizvodnju. Gotovo uvijek imali smo sreće i nismo bili na udaru elementarnih nepogoda. Ali isto tako se sjećam užasne strepnje, straha i nevjerice kada smo u daljini čuli grmljavinu i vidjeli sive oblake kako dolaze. Vidio sam strah u očima svojih roditelja. Što ako bude tuče, pitanje je koje je poput nadolazećih oblaka tutnjalo glavom.

U poljoprivredi možete biti najbolji i najpametniji proizvođač, ali protiv sila prirode se ne isplati boriti. Kockanje je to, kuća uvijek dobiva, samo u ovom slučaju vi niste kuća.

Kada sam preuzeo obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo 2010. imao sam samo 25 godina. Hrabar, neustrašiv i siguran u sebe zasijao sam 10.000 sadnica lubenice kako bih nastavio tradiciju proizvodnje „ilačke ljubenice“. Pomalo naivno računao sam: 10.000 sadnica i neka na svakoj bude jedna lubenica od 10 kg prodana po 1,20 kn/kg računica je bila jasna. Nije bilo tako. Desetak dana prije početka berbe tuča je uništila cijeli nasad. Gromade leda probile su koru lubenice i sve je propalo. Nisam bio osigurao nasad. Kockao sam se.

Financijski sam se oporavljao sljedeće dvije godine, a priča s „ljubenicama“ završena je iz nekih drugih razloga.

Došla su vremena niskih cijena, poljoprivredu ne možemo prepustiti slučaju

Zadnje četiri godine uzgajam češnjak. Ove godine na nepunih 8 hektara i nju sam ove godine kao i prijašnjih osigurao. Osigurao sam i površine pod žitaricama.

Došla su vremena niskih cijena proizvoda u otkupu. Troškovi svake godine rastu i ne mogu si dozvoliti propust kakav se dogodio na početku moje poljoprivredne priče. Šteta koja može nastati puno je veća od premije osiguranja koju sam uplatio. Samo ove godine osiguranje me koštalo oko 25.000,00 kn, ali isplati se. Morao sam to ukalkulirati u trošak proizvodnje.

Osiguravateljske kuće danas nude mnoge pogodnosti u osiguranju usjeva pogotovo ukoliko ste njihov dugogodišnji partner. Postoje različiti modeli osiguranja u kojima možete ostvariti određeni postotak povrata uplaćene premije ukoliko ne dođe do neželjenog događaja.

Svake godine u Hrvatskoj imamo ogromne štete od elementarnih nepogoda, posebno tuče. Uvijek me iznenade izjave ljudi koji žive i proizvode na područjima od povišenog rizika kad kažu da nisu osigurali svoje nasade jer nisu mislili da će se to dogoditi.

Ne pokušavam pametovati nego potaknuti svakoga tko ovo bude čitao neka dobro razmisli hoće li se kockati. Poučen svojim iskustvom preporučam da idete na sigurno.

Mnogi poljoprivrednici danas osiguranje smatraju bacanjem novca. I to i jeste upravo to. Dok se nešto loše ne dogodi.

Otkako osiguravam svoje površine nisam imao nikakvih problema. Ali ako je to cijena koju moram platiti, platit ću ju svaki put. Miran san u mjesecima kada cjelogodišnji trud može propasti, a poslovanje biti ozbiljno ugroženo. To se ne može mjeriti s ničim.

Nadam se da sam nekome pomogao. Sretno!

 

Marijan Balić

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje