Zanimljivosti

Savjeti za zaštitu od napada krava

Agrovijesti
Krave u VB Fotografija: Deutsche Welle
S ciljem da se izbjegnu nesreće, list Blick napravio je listu korisnih savjeta za siguran prelazak pašnjaka.

Planinari i turisti koji tijekom ljetnjih meseci šetaju švicarskim livadama često potcenjuju opasnost od krava a one mogu biti agresivne, pogotovo ako štite telad. Zato mediji prenose savjete nadležne službe koji trebaju pomoći ljubiteljima prirode da se ne nađu u opasnosti i da se, ako se već nađu, izvuku nepovređeni.

U lipnju je povređen jedan turista u kantonu Jura, na zapadu Švicarske. On je u napadu krava zadobio prijelom rebara i povredu pršljena.

Slučajevi sa fatalnim ishodom srećom su rijetki. Posljednji je zabilježen 2015, kada je jednog njemačkog turistu na istoku Švicarske ubila stoka dok je šetao. Vlasti su nakon toga  postavile znake upozorenja.

S ciljem da se izbjegnu nesreće, list Blick napravio je listu korisnih savjeta za siguran prelazak pašnjaka.

Kako prenose, švicarska savjetodavna služba za spriječavanje poljoprivrednih nesreća preporučuje planinarima i ljubiteljima šetnje da izbjegavaju oblačiti vrlo svjetlu ili šarenu odjeću, prave buku i gledaju kravu u oči.

Takođe im se savjetuje da sa sobom ne vode psa koga krave doživljavaju kao prijetnju.

Planiranima koji se nađu u opasnosti ta služba savjetuje da se, ako mogu, polako udalje, da koriste štap za hodanje da se odbrane i da, ako imaju psa, puste njega da ide prvi jer će se krava koncentrirati na njega umjesto na čovjeka.

Najvažniji savjet je, kako prenosi thelocal.ch, biti tih kada se prelaze livade i pratiti ponašanje stada.

Uz to treba se držati koliko je moguće dalje od životinja.

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje