Savjetovanja

Savjetovanje uzgajivača ovaca i koza i izložba sireva okupili 150 sudionika i 40 izlagača

Agrovijesti
Koze Fotografija: Pixabay
Ovogodišnje, 19. savjetovanja uzgajivača ovaca i koza u Hrvatskoj i 18. izložba ovčjih i kozjih sireva okupili su u četvrtak u Vinkovcima 150 sudionika i 40 izlagača.

Savjetovanje i izložba održavaju se u četvrtak i petak, a organiziraju ga Hrvatski savez uzgajivača ovaca i koza i Hrvatska poljoprivredna agencija (HPA), čiji ravnatelj Zdravko Barać ističe kako ta tradicija traje već punih 19 godina i govori o dobroj suradnji dviju institucija. 

"Savjetovanje smo organizirali primarno s ciljem transfera znanja ali i zbog razmjene ideja i iskustava proizvođača", rekao je. 

Govoreći o stanju u hrvatskom ovčarstvu i kozarstvu, Barać je ocijenio kako je riječ o otpornijoj grani hrvatskog gospodarstva koja iz godine u godinu bilježi pozitivne rezultate.

"Nemamo negativne trendove u ovčarskoj i kozarskoj proizvodnji, a čitav niz proizvoda iz ovčarskog i kozarskog sektora potječe od hrvatskih izvornih pasmina, što je pretpostavka za zaštitu tih proizvoda oznakama kvalitete", rekao je ravnatelj HPA.

Osvrćući se na zaštitu oznakama kvalitete na nacionalnoj i europskoj razini, naveo je kako paška janjetina u ovom trenutku uživa europsku razinu oznake izvornosti, dok je lička janjetina završila proces zaštite na nacionalnoj razini.

"U ovom trenutku mogu reći, a to je najnovija informacija, da je gotova i specifikacija za zaštitu paškog sira", kazao je Barać.

Dodijeljene su i nagrade i priznanja najboljim proizvođačima, a šampionom izložbe proglašen je paški sir proizvođača Domagoja Prtorića iz mjesta Mandre s otoka Paga. 

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje