Svjetski poredak

Sedam od deset najprodavanijih whiskyja na svijetu proizvode se u Indiji

Agrovijesti
WhiskeyFair ZG16 Fotografija: Morana Begač
Najprodavaniji whisky na svijetu je Officer’s Choice, s prometom od 32,9 milijuna sanduka u 2016. Objavio je to portal Drinks International u sklopu svoje godišnje liste The Millionaires’ Club 2017. koja prati prodaju masovnih žestokih pića koja se prodaju u količinama većima od milijun sanduka godišnje

Najprodavaniji whisky na svijetu je Officer’s Choice, s prometom od 32,9 milijuna sanduka u 2016. Objavio je to portal Drinks International u sklopu svoje godišnje liste The Millionaires’ Club 2017. koja prati prodaju masovnih žestokih pića koja se prodaju u količinama većima od milijun sanduka godišnje., a prenosi portal plavakamenica.hr.

Prodaja ovog brenda i portfelja Allied Blenders & Distillers, prošle je godine rasla 5 posto i trenutno su sedam milijuna sanduka u prednosti pred drugoplasiranim McDowell’s No.1 u vlasništvu Diageove indijske podružnice United Spirits. 

Pernod Ricard drži treće i četvrto mjesto sa svojim bestsellerima Imperial Blue i Royal Stag kojih su u 2016. prodali po 18 milijuna sanduka, dok je njihov Johnnie Walker nakon prvog mjesta 2012. lani pao na peto mjesto. Sedam od najprodavanijih deset whiskyja su iz Indije, dva iz SAD-a (Jack Daniel’s i Jim Beam) a samo jedan iz Škotske.

Situacija je takva već nekoliko godina, zbog kombinacije golemog i nezahtjevnog indijskog tržišta i protekcionističke porezne politike, zbog koje najjači globalni proizvođači u Indiji ne mogu postati konkurencija domaćim brendovima. Proboj na indijsko tržište ostaje golemi izazov za svjetsku industriju žestokih pića. 

Najprodavaniji whiski

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje