HRVATSKA KAKVU TREBAMO

Šef Podravke: Nije istina da je domaća paprika skuplja od uvoza

Agrovijesti
Hrvatska kakvu trebamo Fotografija: Goran Stanzl/PIXSELL
Pomoćnik ministra Tolušića za fondove EU Krešimir Ivančić rekao je da poljoprivreda jest tradicionalna te da od toga ne treba bježati

Večernji list nastavlja svoj serijal konferencija “Hrvatska kakvu trebamo” s namjerom da otvori ključne teme te postavi smjernice budućnosti Hrvatske. 

Nakon uvodnih izlaganja uslijedit će tri panela o povezivanju poljoprivrede i turizma (kako povezati OPG-ove s prehrambenom industrijom i turizmom), koliko su fondovi EU važni za modernizaciju i podizanje konkurentnosti hrvatskog poljoprivrednika te kako osigurati poljoprivrednu proizvodnju u uvjetima klimatskih promjena.  

Udruživanje i pristup

Zašto hrvatski seljak zazire od udruživanja?

- Vjerojatno su imali loša iskustva u zadnjih 20-25 godina - odgovorio je Velicki.

Pucar je rekao da se zadnjih pet godina drastično promijenio pristup poljoprivredi prema stavu da se od nje može živjeti.

- Do jučer je to bila socijalna kategorija. Tehnologija i znanje je nešto što vas čini konkurentnim - rekao je Pucar.

Pucar je rekao da ne žele samo da turisti kod nas, kao u pjesmi Hladnog piva Zimmer Frei, kupe Vegetu, već da naši proizvodi na tržištima srednje i zapadne Europe budu prisutni svih 12 mjeseci.

Konkretni pomaci

Nikola Velicki iz voćarske tvrtke RABO rekao je da je znanje nužno. Pohvalio je Ministarstvo rekavši da vide pomake i konkretne stvari, a ne samo priču. Velicki je rekao kako je Hrvatska malo i nesređeno tržište pa su si kao glavni target postavili izvoz.

Mijo Pranjić, pobjednik izbora najboljeg OPG-a Zlata vrijedan 2017., rekao je da je kao i u svakom poslu najpotrebnije znanje i volja za poslom.

- Postepeno, polako, i usvajanje novih tehnologija - rekao je Pranjić, koji se bavi mljekarstvom. 

Član uprave Jadranke Goran Filipović otkrio je kako ta turistička tvrtka surađuje s lokalnim OPG-ovima, ističući kako je situacija teža na otocima.

- OPG-ovi nisu organizirani, nema nekih institucija kao neka zadruga i slično koje bi objedinjavale te proizvode jer je logistika često glavni izazov - rekao je Filipović. Govoreći o vrijednosti autohtonih proizvoda u turizmu Filipović je naveo kako se na sajmovima zadnjih godina puno priča o hrani i vinu.

- Ako čovjek to prepozna, ako zna da je to ubrano ujutro i da on to jede, zbog toga se on vraća - rekao je Filipović.

Panel izlaganja

Predsjednik uprave Podravke Marin Pucar rekao je da je Podravka jedna od rijetkih prehrambenih industrija koja ostvaruje vanjskotrgovinski suficit.

- Bez znanja i tehnologije ne možete biti konkurentni - rekao je Pucar.

Odgovarajući na pitanje imaju li dovoljno paprike iz domaće proizvodnje za proizvodnju ajvara rekao je da nije istina da je domaća paprika skuplja od uvoza.

- Podravka je jedina kompanija u Hrvatskoj i regiji koja ima svoje sorte paprike registrirane u EU - rekao je Pucar, dodajući da to rade kako bi vertikalno integrirali poljoprivredu.

Poljoprivredom možemo konkurirati u svijetu

Matija Žulj, osnivač i vlasnik Agrivija, održao je izlaganje o tome koliko su važne nove tehnologije za poljoprivredu i podizanje konkurentnosti. Poručio je da poljoprivredom možemo konkurirati u svijetu.

Hrvatska kakvu trebamo

Žulj je rekao da mindset koji poljoprivrednici imaju mora sadržavati tri stvari: održivost, da razumiju da je poljoprivreda i biznis, ne samo proizvodnja hrane, te da tehnologija nije nešto što će otežati stvari, da nemaju strah od nje.

- Puno mojih kolega iz korporativnog svijeta mi danas zavidi, žele se vratiti, žele ulagati u poljoprivredu - rekao je Žulj.

Rekao je kako i kod nas već puno poljoprivrednika koriste traktore koji sami voze. Žulj je naglasio i važnost dronova, koji omogućuju bolju rezoluciju od satelita kod snimanja zemljišta. Agrivi pokušava ponuditi poljoprivrednicima upravljanje na jednom mjestu i tako olakšati korištenje tehnologije.

- Uz pomoć tehnologije možemo na vrijeme reagirati. Tehnologija služi kao podrška, a ne nešto što je teško - rekao je Žulj.

Odbacio je predrasudu da samo mladi koriste tehnologiju te istaknuo da profesionalni poljoprivrednik koristi tehnologiju bez obzira na godine. Dodao je da su 25 posto njihovih korisnika žene.

 

  • Avatar
    ministar 04. Listopad 2017. u 22:11 cujem da u podravci samo rade twerkerice..
Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje