AGROKOR

Sektori prehrane i poljoprivrede s pozitivnom EBITDA-om, maloprodaja i veleprodaja u minusu

Agrovijesti
Žetva u Belju Fotografija: Belje d.d.
U koncernu Agrokor u prva tri ovogodišnja mjeseca sektori prehrane i poljoprivrede nastavili su pozitivno poslovati, dok je sektor maloprodaje i veleprodaje bilježio gubitak iz operativnog poslovanja, pokazuje najnovije mjesečno izvješće izvanredne uprave Agrokora objavljeno u ponedjeljak, u kojem se navodi i kako se očekuje da će najveći dio posla oko ugovora o nagodbi biti završen do kraja svibnja.

U koncernu Agrokor u prva tri ovogodišnja mjeseca sektori prehrane i poljoprivrede nastavili su pozitivno poslovati, dok je sektor maloprodaje i veleprodaje bilježio gubitak iz operativnog poslovanja, pokazuje najnovije mjesečno izvješće izvanredne uprave Agrokora objavljeno u ponedjeljak, u kojem se navodi i kako se očekuje da će najveći dio posla oko ugovora o nagodbi biti završen do kraja svibnja.

Izvješće izvanredne uprave za razdoblje od 11. travnja do 10. svibnja pokazuje da je sektor maloprodaje i veleprodaje u prva je tri mjeseca ostvario 2,87 milijardi kuna prodajnih prihoda, uz negativnu EBITDA (dobit iz operativnog poslovanja, u koju nije uključena naknada za upravljanje) od 4,2 milijuna kuna.

"Iako je u kumulativnom razdoblju ostvaren neznatno manji prihod od planiranog, aktivnosti vezane za uskršnje blagdane rezultirale su većim prihodima od planiranih u ožujku u maloprodajnim trgovinama Konzuma u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini", navodi se između ostalog u izvješću. 

Najveća tvrtka u sektoru maloprodaja i veleprodaja, Konzum je u prva tri mjeseca ostvario prodajni prihod od 1,96 milijardi kuna i EBITDA-u od 26 milijuna kuna. Tisak je, pak, imao prihod od 400 milijuna kuna, ali i negativnu EBITDA-u od 7,9 milijuna kuna.

Preliminarni podaci Agrokora pokazuju da je sektor prehrane ostvario u istom razdoblju gotovo 1,5 milijardi kuna prodajnih prihoda i EBITDA-u od 136 milijuna kuna. "Unatoč neznatnom padu prihoda od prodaje, ostvarena operativna dobit (EBITDA) je viša od planirane", kaže se u izvješću.

U sklopu tog sektora kompanija PIK Vrbovec ostvarila je prihod od prodaje u prva tri mjeseca od 377 milijuna kuna i EBITDA-u od 32,2 milijuna kuna, Jamnica 206 milijuna kuna prihoda i EBITDA 33,6 milijuna kuna, dok je Ledo poslovao sa 179 milijuna kuna prihoda i dobiti iz operativnog poslovanja od 14,6 milijuna kuna.

Zvijezda je, pak, ostvarila prihode od prodaje od 169 milijuna kuna i EBITDA-u od 18 milijuna kuna

Agrokorov sektor poljoprivrede je u prva tri mjeseca ostvario prodajne prihode od 466 milijuna kuna i EBITDA od 35 milijuna kuna. Najveći prihod u tome sektoru ostvarilo je Belje, 281 milijun kuna, uz EBITDA-u od 25,5 milijuna kuna.

"Prihodi poslovne grupe Poljoprivreda za ožujak manji su za 2,3 posto od planiranog te je značajan pad cijena tovljenika i svinjskog mesa dijelom nadomješten drugim aktivnostima kao što je prodaja stočne hrane, prodaja vina, uljarica i žitarica te ostalih roba iz vlastite proizvodnje", ističu u Agrokoru. Dodaju i kako u idućem razdoblju očekuju oporavak tržišta svinjskog mesa, a samim time i rast EBITDA-e.

U izvješću se navodi i kako su od potpisivanja načelnog sporazuma o nagodbi 10. travnja ove godine, izvanredna uprava i njezini savjetnici nastavili raditi s članovima Privremenog vjerovničkog vijeća i drugim vjerovnicima na razradi konačnog plana nagodbe.

"U ovom trenutku završavaju se provjere Entity Priority Modela koji na fer i pravičan način raspoređuje raspoloživu vrijednost grupe Agrokor, zasebno po svakom društvu koje je uključeno u postupak izvanredne uprave, svim vjerovnicima koji su prijavili tražbine, a paralelno se radi i na opsežnom, zahtjevnom pravnom tekstu, ugovoru o nagodbi, koji mora definirati sve detalje dogovora koji vjerovnici postižu kroz nagodbu. Očekuje se da će se intenzitet rada na ovim dokumentima i dalje povećavati kako bi najveći dio posla bi obavljen do kraja svibnja", stoji u izvješću.

Izvanredna uprava je u izvješću objavila i revidirane konsolidirane poslovne rezultate Grupe Agrokor i Agrokor d.d. za 2017. koje, s obzirom na okolnosti u kojima je sustav poslovao u prošloj godini te da se gotovo našao u stečaju, ocjenjuje vrlo dobrima. Pojedinačni izvještaji operativnih kompanija, kako se ističe, bit će objavljeni nakon revizije, tijekom svibnja.

Troškovi izvanredne uprave

U osvrtu na troškove izvanredne uprave i poslovanja Agrokora d.d. navodi se da izvanredna uprava nastavlja upravljati pratećim troškovima operativnog poslovanja koji su izravno vezani uz različite centralizirane usluge koje se pružaju svim članicama Grupe. Također se napominje kako su troškovi poslovanja iskazani bez PDV-a.  

Po podacima iz izvješća, ukupan trošak savjetnika u ožujku je za 1,6 milijuna kuna veći nego u veljači  i iznosio je 27,26 milijuna kuna. Najveći dio troškova savjetnika odnosi se na troškove restrukturiranja, koji u ožujku iznose 14,5 milijuna kuna.

Od ulaska izvanredne uprave u Agrokor, odnosno 10. travnja 2017. do kraja ožujka ove godine, ukupni su troškovi Agrokora d.d., što uključuje i naknade povjereniku te plaće i nagrade zaposlenima, potom troškove savjetnika, revizorske i porezne usluge te režijske troškove i sl., iznosili 580,5 milijuna kuna. Od toga se najveći dio, 321,38 milijuna kuna, odnosi na troškove savjetnika u tom razdoblju. 

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje