SELO VRIJjEDNIH LJUDI I

Selo Gornji Karajzovci u BiH ima više plastenika nego stanovnika

Agrovijesti
Plastenik Fotografija: Thinkstock
Gornji Karajzovci su selo u BiH nedaleko od Gradšike, u srcu Lijevče polja, koje graniči s Kukuljama, selom u srbačkoj općini, a najveći je proizvođač cvijeća i rasada povrća u BiH.

Ovo selo ima skoro 200 kuća i nešto više od 600 stanovnika, koji mahom žive od poljoprivrede. Nekada su se ovdje proizvodili kukuruz, pšenica, djetelina ili soja, te paprike i rajčica. 

Karajzovčani su shvatili kako od takvog rada imaju malo koristi pa su se opredijelili za plastenike i staklenike. Danas Gornji Karajzovci imaju više plastenika nego stanovnika i najveći su proizvođači cvijeća i rasada povrća u BiH.

U ovom selu proizvodi se i na tisuće sadnica južnog voća, koje kupuju Hercegovci i Dalmatinci i sade u primorskim krajevima.

Milka Popović kaže kako je upravo ispratila ekipu iz Osijeka, koju je zainteresirana za njihovu proizvodnju.

- To su mladi i obrazovani ljudi. Rekli su mi da se žele baviti rasadničarstvom. Pokazala sam im skoro 200 vrsta cvijeća, sadnice južnog voća, ukrasnog šiblja i drveća. Otišli su prepuni utisaka - kaže Popović.

Njen suprug Mile bazira se uglavnom na tržište BiH, od Cazina do Tuzle i Sarajeva.

Na imanju do njih s radnicima radi Božana Popović, vlasnica nekoliko plastenika. U njenim plastenicima u tijeku je presađivanje rajčica i paprike, te rasada kasnog povrća. Ima i cvijeća. Božana kaže da su Gornji Karajzovci selo jako vrijednih ljudi.

- Na imanju preko njive, dva brata Ostoja i Milan Stajčić imaju 50 velikih plastenika. Mladi su, vrijedni i jako ambiciozni ljudi. Njih dvojica imaju više plastenika nego neka općina - rekla je Popović.

Stručnjaci smatraju kako Gornji Karajzovci imaju 2.000 plastenika i skoro 600 stanovnika.

Kad bi trebalo prebrojati kuće i ljude u ovom selu, to bi bio lagan posao, ali prebrojati plastenike, to je već teže - kaže agronom Momir Cvjetković.Mnogi Karajzovčani smatraju kako bi plastenike u ovom selu jedini mogao prebrojati Nenad Balaban, stručnjak iz sektora informatike i jedan od prvih vlasnika dronova s kamerama u BiH. Ujedno je i jedan od rijetkih Karajzovčana koji se ne bavi proizvodnjom cvijeća i povrća, ali tvrdi da se od toga odškolovao i formirao kao čovjek, piše Avaz.

Gornji Karajzovci su selo s najviše plastenika i cvijeća, ne samo u BiH nego i šire, možda i na Balkanu.

Željko Sladojević bavi se bravarijom. Kaže, kako je cvjećarima dobro i on ima posla.

- Svi imamo koristi od njih, i radnici koji su ostali bez posla i trenutno rade u plastenicima, i mi, bravari, a najviše poljoprivredne apoteke, koje ih snabdijevaju folijom, preparatima i gnojivom - kaže Sladojević.

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje