Izraelski agro "road show" po Slavoniji

Seminari po Slavoniji: ''Primjena novih tehnologija u poljoprivredi''

Agrovijesti
Predavanje izraelskih tvrtki o poljoprivredi Fotografija: Agrobiz
Veleposlanstvo Države Izrael i Virovitičko-podravska županija u suradnji s Israel Export Institute i Hrvatskom gospodarskom komorom organiziraju tijekom ovog tjedna niz seminara o poljoprivredi pod nazivom "Primjena novih tehnologija u poljoprivredi", a prvi je održan u ponedjeljak u Virovitičko-podravske županije.

Veleposlanstvo Države Izrael i Virovitičko-podravska županija u suradnji s Israel Export Institute i Hrvatskom gospodarskom komorom organiziraju tijekom ovog tjedna niz seminara o poljoprivredi pod nazivom "Primjena novih tehnologija u poljoprivredi", a prvi je održan u ponedjeljak u Virovitičko-podravske županije.

Prvi seminar okupio je velik broj zainteresiranih poduzetnika iz sektora poljoprivrede s područja ove županije, potvrdili su nam iz veleposlanstva države Izrael. U Virovitici je ovo bio prvi u nizu ovakvih seminara, a prema riječima zamjenice veleposlanice i konzulice Veleposlanstva Države Izrael u RK, Irit Shneor, ovakva predavanja održat će se i u Osijeku, Slavonskom Brodu i Zagrebu i imaju za cilj hrvatske poljoprivrednike upoznati s novim tehnologijama.

Izraelci izumili navodnjavanje kap po kap

Predavanje izraelskih tvrtki o poljoprivredi
"Izraelska tehnologija definitivno može biti primijenjena u Hrvatskoj. Upravo zbog toga smo na seminar doveli predstavnike naših najnaprednijih tvrtki koje se bave razvojem poljoprivredne tehnologije. Izrael je vodeća zemlja u poljoprivrednoj tehnologiji, a imamo i iznimno dobre rezultate u proizvodnji mlijeka. Istaknula bih primjer, kako je 70-ih godina, prosječna proizvodnja mlijeka bila 6.300 litara po jednom grlu, danas u Izraelu, zbog razvoja tehnologije, naše najbolje grlo daje 10.000 litara. Želim istaknuti da je upravo u Izraelu izumljen sustav navodnjavanja kap po kap, a tu su i solarizacija tla, korištenje otpadnih voda u svrhu navodnjavanja, kao i različiti projekti biotehnologije, izjavila je konzulica Irit Shneor.

Kako je objasnila Izrael je izuzetno uspješan u razvoju suvremenih tehnologija upravo kako bi nadoknadio to što zemljopisni uvjeti možda nisu najpovoljniji za poljoprivrednu proizvodnju. Bili biste iznenađeni kad biste vidjeli da kod nas pustinje cvatu, sve je zeleno i to baš zbog toga što smo uspjeli prevladati objektivne poteškoće razvojem suvremene tehnologije koje se mogu primijeniti i u Hrvatskoj", kazala je konzulica Irit Shneor.

Što se tiče Virovitičko-podravske županije, ona je u fazi izgradnje sustava navodnjavanja, a znamo da je Izrael jedan od vodećih svjetskih korisnika poljoprivrednog navodnjavanja jer se polovica njegove poljoprivredne površine navodnjava, što je kod nas tek jedan mali dio. 

Samo 20% Izraela obradive površine

Predavanje izraelskih tvrtki o poljoprivredi
O projektima staklenika govorio je Zohar Ziv iz tvrtke (NETAFIM). O navodnjavanju kap na kap iz iste tvrtke nazočne je upoznao Božidar Žanko. O filtracijskim sistemima u poljoprivredi sudionike je upoznao Itai Rosenberg (NETAFIM) dok je o navodnjavanju silaže govorio Buda Erel iz tvrtke ND Project.

Raviv Morag iz tvrtke Profit agro govorio je o staklenicima, a Branimir Kampl (AFIMILK) o naprednim rješenjima za upravljanje mliječnim farmama. O ishrani bilja bile je govora u predavanju Zorana Salopeka (ICL Fertilizers), dok je Zlatko Balenović (ADAMA) odrao seminar na temu "važnost zaštite bilja u uzgoju usjeva".

Izrael - europski staklenik

Država Izrael ima oko 8.5 milijuna stanovnika. Ukupna zemljopisna površina Izraela je oko 22.000 km² i samo 20% od toga je obradiva površina koja se većinom navodnjava. Na oko 310.000 ha Država Izrael proizvodi većinu svoje hrane, a uvozi žito, uljane sjemenke, meso, kavu, kakao i šećer. Taj je uvoz obilno pokriven izvozom.

Proizvodnja na farmama uglavnom se sastoji od mliječnih proizvoda i uzgoja peradi. Dodatno, veliki izbor cvijeća, voća i povrća uzgaja se lokalno, posebno u toplim područjima koje poljoprivrednicima omogućuju prednost u odnosu na europska tržišta. Tijekom zimskih mjeseci, Izrael je europski staklenik iz kojeg se u Europu izvoze lubenice, rajčice, krastavci, paprika, jagode, kivi, mango, avokado, mnoge vrste agruma, ruže i karanfili. Sve navedeno je rezultat visoko razvijenih i inovativnih agrotehnologija koje Država Izrael izvozi diljem svijeta.

 

 

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje