Gradska farma

Seoski ugođaj u Zagrebu

Agrovijesti
Djeca na farmi Fotografija: Thinkstock
Zanimljiv sajam održan je na zagrebačkom Bundeku - mladi poljoprivrednici iz OPG-ova predstavili su građanstvu domaće životinje koje uzgajaju, a s kojima se zagrebačka djeca danas sve rjeđe mogu susresti.

Projekt "Gradska farma" donio je u glavni grad Hrvatske pravi seoski ugođaj. Da bi poljoprivreda u Hrvatskoj bila uspješnija, treba privući nove, mlade kadrove. Cilj nam je informirati mlade poljoprivrednike, srednjoškolce, učenike osmih razreda o mogućnostima koje nosi poljoprivreda kao odabir budućeg zanimanja, a te mogućnosti nam pruža Europska unija, odnosno zajednička poljoprivredna politika, kaže Dejan Mikačević, vlasnik OPG-a "Dejan Mikačević".

Pčelarica Martina Puškarić dokazuje da uz dobru volju mladi mogu uspjeti. Imam 30 godina. I deda i tata su pčelari pa je to obiteljska tradicija. Cijeli život sam bježala od pčela, ali sustigle su me, rekla je.

Mladi poljoprivrednici pridonjeli su modernizaciji sustava prodaje. U suradnji s Hrvatskom poljoprivrednom agencijom osmislili su naljepnice s brojem pomoću kojeg možete doznati sve o nekom proizvodu. Tu vidimo broj prema kojem se na stranicama agencije može ukucati i onda korisnik vidi točnu lokaciju paše, koji je pčelar, da postoji certifikat. Tako je siguran da kupuje nešto što je ispitano, domaće i provjereno, kaže Puškarić.

Od iduće godine počinje još jedan projekt. Poljoprivrednici iz Europske unije imat će zajedničku internetsku stranicu. Hrvatska predstavnica bit će farmerica Romina Zadravec. Projekt je zamišljen na način da se ogledni farmeri i farme iz europskih zemalja umreže i izmjenjuju informacije među sobom, ali pitanja mogu postaviti i svi ostali zainteresirani poljoprivredni proizvođači, kaže Zadravec.

Najmlađi su danas pokazali posebno zanimanje pa se s razlogom nadamo da će u budućnosti veliki poljoprivredni potencijal Hrvatske biti bolje iskorišten.

Pogledajte prilog HRT-a.

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje