Investicije u regiji

Šest kineskih kompanija želi investirati u srpsku industriju hrane

Agrovijesti
Kina, tržnica Fotografija: Thinkstock
Kinezi su zainteresirani za preradu mesa, a najviše ih zanima srpski sektor mlijeka i proizvoda koji su povezani sa mlijekom

Predstavnici šest kineskih kompanija došli su u Srbiju kako bi istražili potencijale za ulaganja u prerađivačku industriju, kaže srpski ministar poljoprivrede Branislav Nedimović.

Ideja je, kaže ministar poljoprivrede, da kineske investitore koji se bave preradom hrane dovedemo u Srbiju, da otvore radna mjesta i da višak poljoprivrednih proizvoda koji danas postoji prerađuju te da se ti proizvodi izvoze u Kinu.

Nedimović je za Tanjug rekao kako je posjeta predstavnika kineskih kompanija Srbiji u skladu sa obećanjem kineskog ministra poljoprivrede, koji je prije mjesec dana posjetio Srbiju. 

"Oni su ovih dana ovdje i mi im pružamo pun servis", rekao je srpski ministar i dodao da predstavnici kineskih kompanija trenutno na prostoru Vojvodine istražuju potencijalne lokacije za ulaganje. Ovih dana, kako dodaje, vidjet će se koje su točno njihove namjere, odnosno gdje žele razvijati prerađivačke kapacitete. 

Kako je objasnio Nedimović u ovom trenutku Srbiji je najvažnija prerada voća i povrća, a Kinezi su zainteresirani i za preradu mesa, te najviše za sektor mlijeka i proizvoda koji su povezani sa mlijekom. 

Plan je, kaže srpski ministar, da predstavnici kineskih kompanija kupe zemljište, na njemu naprave svoje prerađivačke kapacitete, prerade sirovine koje će uzeti u Srbiji, da bi ih sa dodanom vrijednošću izvezli u Kinu. Nakon uvida u potencijalne kapacitete slijedi usuglašavanje protokola vezanih za sigurnost hrane kako bi se svi proizvodi od mesa i biljnog podrijetla mogli izvoziti na kinesko tržište, odnosno kako bi trgovina tim proizvodima mogla nesmetano funkcionirati.  

"To ćemo potpisati u svibnju. Protokol je već usvojila Vlada Srbije i samo treba da se realizira tijekom svibnja, dodaje Nedimović. Podsjetio je kako je Ministarstvom poljoprivrede Kine prije mjesec dana potpisan Sporazum o suradnji dva ministarstva. 
 

 

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje