Izvoz tune u Japan

Sezona pri kraju, hrvatski izvoznici zbrajaju rezultate

Agrovijesti
Tunogojilište Kali tuna Fotografija: Dino Stanin/PIXSELL Pogledajte galeriju
Četiri hrvatske tvrtke koje se bave uzgojem i izvozom tuna u Japan privode kraju ovogodišnji izvoz tune, a iako nijedna od tvrtki zasad ne želi govoriti o poslovnim rezultatima ovogodišnje sezone, može se očekivati da će izvoz i ove godine biti na razini od preko 30 milijuna eura

Izvozom tune u Japan bave se Kali Tuna iz Kalija, Sardina iz Postira na Braču, Jadran tuna iz Biograda na Moru i Pelagos Net Farma iz Pakoštana.

Proteklih godina izvoz stagnira zbog pada cijene tune na japanskom tržištu. Prema podacima Ministarstva poljoprivrede najveći izvoz tune ostvaren je u 2011. godini kada je vrijednost izvoza dosegnula 54 milijuna eura. Izvoz se kretao u razmjeru od 52 do 30 milijuna eura koliko je ostvareno u 2014. godini.

Pad količina i cijena

Posao s tunom specifična je djelatnost koju karakteriziraju ciklusi dobrih i slabijih godina, redovnih i povećanih kvota, viših i nižih cijena tuna. Sada smo u razdoblju lošijih godina, povećanih kvota i velike konkurencije, što utječe na pad cijena, tako da je sigurno kako ova godina neće biti zapamćena kao odlična. No važno je da su hrvatske tvrtke koje su u ovom biznisu snažne i da mogu izdržati cikluse lošijih godina, kaže predsjednik uprave Sardine Mislav Bezmalinović. Dodaje kako se može očekivati da će izvoznici u godinama koje dolaze, kada prođe kriza, pokazati puni potencijal plasmana i profitabilnosti.

Mislav Bezmalinovic, vlasnik i direktor tvrtke Sardina
"Vezano uz japansko tržište i našeg tamošnjeg partnera želimo reći kako se radi o dugogodišnjoj suradnji kojom su obje strane zadovoljne i zasad ne razmišljamo o otvaranju novih tržišta, što zbog poslovnog odnosa koji imamo, što zbog nedostatnih količina jer je potražnja u Japanu konstantno visoka", kaže Bezmalinović. 

U Ministarstvu poljoprivrede ističu kako je osim pada u količini proizvodnje došlo i do pada cijena na japanskom tržištu, pogotovo posljednje dvije godine, što se odražava i na rezultat izvoza iz Hrvatske.

Proizvodnja tuna prati se statistički za kalendarsku godinu. S obzirom na to da se prodaja događa u zimskim mjesecima, najčešće se dio ribe proda krajem jedne i početkom sljedeće statističke (kalendarske) godine, što znači da statistički podaci ne prate proizvodnu sezonu, pa je samim time teško govoriti o trendovima proizvodnje, naglašavaju u Ministarstvu poljoprivrede.

U svakom slučaju činjenica je da je u proteklom razdoblju došlo do pada proizvodnje, što je rezultat smanjenja dozvoljenih ulovnih kvota. S obzirom na planirano povećanje ulovnih kvota za buduće razdoblje, treba očekivati i porast proizvodnje u uzgoju, kažu u Ministarstvu.

Proizvodnja tune ograničena je odredbama koje propisuje međunarodna organizacija ICCAT i koje se prenose u EU i nacionalnu legislativu. Uzgojni kapacitet za pojedine države ograničen je na onaj prijavljen ICCAT-u na dan 1. srpnja 2008. godine i za RH iznosi 7.880 tona. Ova količina u potpunosti je iskorištena, što znači da nema mogućnosti otvaranja novih uzgajališta. S obzirom na to da je dozvoljeni uzgojni kapacitet kojim raspolažu postojeći uzgajivači trostruko veći od trenutne proizvodnje, već postoje realne pretpostavke za povećanje proizvodnje (izvoza) sukladno povećanju ulovnih kvota.

 

 

Godišnja hrvatska proizvodnja tune iz uzgoja (t)

2010. 2011. 2012. 2013. 2014.
3592 3233 1907 2616 2224

Izvor: Ministarstvo poljoprivrede

 

 

 

 

Proizvođači u RH  Dozvoljeni uzgojni kapacitet (t)
KALI TUNA d.o.o, Kali 5030
SARDINA d.o.o., Postira 900
JADRAN TUNA d.o.o., Biograd n/m 1050
PELAGOS NET FARMA d.o.o., Pakoštane 900

Izvor: Ministarstvo poljoprivrede

 

 

 

 

Vrijednost izvoza tune (mil. €)

2010. 2011. 2012. 2013. 2014.
52 54 32 38 30

Izvor: Ministarstvo poljoprivrede

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje