KAMO PO ISTRI U JEDNOM OD MIRNIJIH MJESECI U GODINI

Siječanj uz fešte maslinovog ulja i kobasica

Agrovijesti
Istarska kobasica Fotografija: Duško Marušić/PIXSELL
U vrijeme Luganigade u Marušićima se održava i natjecanje kuharskih ekipa u pripremanju istarskih jela s domaćim kobasicama.

Siječanj je, po običaju na ovim našim prostorima, najsiromašniji mjesec gledajući ponudu turističkih i drugih manifestacija koje bi privukle posjetitelje, piše Glas Istre. U tom će mjesecu i mnogi Istrani u druge zimske destinacije, na skijanje i uživanje u snježnim radostima. Zato će i naši ugostitelji i turistički radnici iskoristiti siječanj za odmor, a zatim slijedi dosta posla na pripremi nove turističke sezone.

Ipak, neće u Istri svi odmarati, uvijek ima nešto što će biti zanimljivo posjetiti, doživjeti neko novo iskustvo. Od gastro i eno manifestacija u siječnju svakako treba spomenuti Antonju - 27. izložbu vina i 15. izložbu maslinovih ulja Rovinjštine koja se održava u Rovinjskom Selu. Manifestacija je u čast sv. Antuna Pustinjaka (Opata) koji se slavi 17. siječnja, a vikend iza tog datuma posvećen je degustaciji vina i maslinovih ulja te pripremanju istarske supe, uz glazbene i zabavne sadržaje. Svake godine organizatori posjetiteljima osiguraju besplatan autobusni prijevoz od Rovinja do Sela i natrag. Inače, Antonja je u mnogim krajevima po tradiciji početak poklada i karnevalskih svečanosti.

U siječnju, siromašnom zabavnim i drugim manifestacijama, izdvojimo Luganigadu u Marušićima kod Buja. To je svojevrsni festival istarske kobasice, promocija tradicionalnog pripremanja ove mesne delicije. Marušićanska Luganigada održava se posljednje subote u siječnju, 27., a dok degustatori ocjenjuju kobasice, organizira se izložba i ocjenjivanje najboljih kroštula koje pripremaju domaćice s područja Bujštine. To je vrijeme kada su kobasice dovoljno dozrele, bura ih je prosušila i spremne su za kušanje ili pripremanje s nekim od tradicionalnih jela. Upravo u vrijeme Luganigade u Marušićima se održava i natjecanje kuharskih ekipa u pripremanju istarskih jela s domaćim kobasicama.

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje