Nagodba

Sindikat Dalmacijavina Ministarstvu financija ponudio nagodbu

Agrovijesti
Dalmacijavino Fotografija: Ivo Čagalj/PIXSELL
Predstavnici Hrvatske udruge radničkih sindikata (HURS) i Sindikata Dalmacijavina u utorak su na sastanku u Poreznoj upravi predstavnicima Ministarstva financija predali zahtjev za nagodbu, kako bi se omogućila isplata potraživanja radnika Dalmacijavina.

Kako Hina doznaje od predsjednika Hrvatske udruge radničkih sindikata (HURS) Ozrena Matijaševića, radnička potraživanja u ukupnom iznosu većem od 70 milijuna kuna mogla bi se isplatiti ako bi ako se državni vjerovnici Dalamcijavina odrekli dijela svojih potraživanja, a zauzvrat bi Dalmacijavino odustalo od tužbe zbog izvlaštenja pogona u splitskoj trajektnoj luci. To je, kaže Matijašević, bit ponuđene nagodbe.

"Sve to radimo s ciljem da novac koji je na računu Dalmacijavina ne bi išao u podjelu prije nego što po našem zahtjevu pokušamo postići dogovor. Radi se o sumi većoj od 70 milijuna kuna. Potraživanja su priznata za otprilike petsto radnika u iznosu od 76 milijuna kuna. Od toga je preko Agencije za isplatu radničkih potraživanja prethodno isplaćeno oko devet milijuna kuna, a u nagodbi koju smo danas predložili očekujemo isplatu još jednog dijela potraživanja", kazao je Matijašević.

Dodao je da sljedećih deset dana očekuje stav ministra financija, odnosno političku odluku u tom slučaju, kao i stav Državnog odvjetništva.

Dalmacijavino je nakon dvije godine i 11 pokušaja prodaje, te s početnom cijenom od 281 milijuna kuna, prodano u veljači 2015. godine za 70,5 milijuna kuna Marinku Zadri to jest njegovoj tvrtki Oštrc. Osim 67.000 četvornih metara skladišno-proizvodnog prostora u Sjevernoj luci prodana je i vinarija u Jelsi i Starom Gradu, te zemljište u Vrbanju na Hvaru.

Dio ponude je bila i drniška tvornica kvasine, vinogradi, poslovni prostor i skladište u Velikoj Gorici, Vukovaru, Rijeci i Zadru. Oštrc je tako postao vlasnik brenda Pipi i ostalih brendova čija je vrijednost procijenjena na osam milijuna kuna. Vinarija je preseljena u Drniš, a proizvodnja Pipija u Grude.

 

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje