JEDI ZDRAVO!

Sir - sve što morate znati o ovoj namirnici!

Agrovijesti
Sir Fotografija: Morana Begač
Mliječni proizvodi kao i sva ostala hrana nisu ni generalno zdravi ni nezdravi. Može se govoriti jedino o prednostima i manama pojedine namirnice i pritom treba biti svjestan da apsolutno svaka namirnica ima i jedno i drugo. Međutim, nezaobilazno je spomenuti da mnogo toga ovisi o podrijetlu i kvaliteti sirovine

Činjenica je da svaki čovjek ima individualne prehrambeno-nutritivne potrebe te specifičnu probavu. Naime naš probavni sustav u nekom se segmentu razlikuje od čovjeka do čovjeka, zbog čega nemamo svi jednake mogućnosti probavljanja pojedine namirnice.

Netolerancija na laktozu

Mliječni proizvodi, pa tako i sirevi mogu kod određenog postotka populacije izazvati za zdravlje nepoželjne reakcije. Naime značajan postotak ljudi, pogotovo u ranom djetinstvu, doživljava alergijske reakcije ili preosjetljivosti na proteine mlijeka od kojih su najznačajniji alergeni beta-laktoglobulin, alfa-laktoalbumin, i kazein. Određeni dio populacije pati od netolerancije na laktozu. Takvi pojedinci prirođeno, infekcijom ili izazvano starenjem, nemaju mogućnost probavljanja mliječnog šećera - laktoze, te prilikom konzumiranja mliječnih proizvoda ili mlijeka doživljavaju probavne tegobe poput bolova u crijevima, nadimanja i proljeva.

Više pročitajte na ordinacija.hr.

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje