Proizvodnja

Sir “trapist” do Nove godine izlazi na EU tržište

Agrovijesti
Sirevi Fotografija: Pixabay
Ovih dana želimo povezati Agronomski i Prehrambeno-tehnički fakultet sa Zadrugom kako bi studenti imali mogućnost obavljati i praktični dio nastave, kazao je Budimir u povodu ugovora o suradnji koji je potpisan između Agronomskog i Prehrambeno-tehnološkog fakulteta Sveučilišta u Mostaru i Zemljoradničke zadruge Livač p.o. Aleksandrovac iz Laktaša.

Jedini original sira “trapist” u svijetu je u Banjoj Luci, čiji je samostan Marija Zvijezda u tom gradu, rekao je brat Franjo Apanović iz reda trapista tijekom predstavljanja tog sira na Agronomskom i Prehrambeno-tehnološkom fakultetu Sveučilišta u Mostaru.

Po njegovim riječima, proizvodnja “trapist” je počeo dolaskom trapista, svečenićkog reda, 1869. godine, a sama proizvodnja je počela 1882. godine. Tajna sira i receptura nije nigdje napisana, nego se mora učiti i prenositi s koljena na koljeno, kazao je brat Franjo.

Proizvodnju polutvrdoga sira “trapist” obnovili su trapisti sa Zemljoradničkom zadrugom Livač p.o. Aleksandrovac iz Laktaša, čiji su i osnivači 2008. godine. Riječ je o maloj proizvodnji i to oko 1.000 litara mlijeka, odnosno 100 kilograma sira dnevno, što je na mjesečnoj razini oko 2.500 t.

Cilj nam je proširenje kapaciteta, ali i palete proizvoda, kazao je Draženko Budimir, direktor Zemljoradničke zadruge Livač p.o. Aleksandrovac iz Laktaša, dodajući kako sirana posjeduje i svoj HACCAP standard, te da bi sir “trapist” do Nove godine mogao izići i na EU tržište. Po njegovim riječima, Zadruga je jedan od projekata Caritasa biskupije Banja Luka koji je započeo prije 13 godina sa svrhom zapošljavanja ljudi u poljoprivrednoj proizvodnji.

"Druga svrha ove zadruge je bila edukacija poljoprivrednih proizvođača, menadžmenta na fakultetima i studenata srednjih poljoprivrednih škola te nastavak tradicije trapista koji su započeli ovu industrijsku revoluciju još prije 140 godina", kazao je Budimir. Dodao je kako se tako došlo i na ideju za uspostavu farme muznih krava s oko 350 grla, stoke različitih kategorija i proizvodnju vlastitog mlijeka.

"Obrađujemo oko 150 hektara zemlje i jedini imamo bioplinsko postrojenje za proizvodnju električne energije u BiH", naglašava Budimir, napominjući kako su ove godine započeli i s plasteničkom proizvodnjom. "Ovih dana želimo povezati Agronomski i Prehrambeno-tehnološki fakultet sa Zadrugom kako bi studenti imali mogućnost obavljati i praktični dio nastave", kazao je Budimir u povodu ugovora o suradnji koji je potpisan između dva fakulteta i Zemljoradničke zadruge.

Govoreći o značaju suradnje sa Zadrugom, dekanica doc. dr. sc. Danijela Petrović je izjavila kako to za fakultet puno znači, kao i suradnja na projektima koji nisu vezani samo za BiH, nego i za EU. "Želja nam je, također, da organiziramo edukaciju i seminare za studente te da se završni radovi, doktorati i diplomski rade u toj zadruzi u suradnji s trapistima", zaključila je dekanica Petrović.

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje