Maslinarstvo

Sirijsko maslinovo ulje iznova na tržištu, a vjerojatno će ga kupovati ruski kupci

Agrovijesti
Maslinovo ulje Fotografija: Pixabay
Lokalni poljoprivrednici planiraju oživjeti izvoz maslinovog ulja i obećavaju povoljne cijene za ruske kupce.

Rat u Siriji koji je izbio u 2011. godine potaknuo je lokalne seljake da obustave proizvodnju i izvoz mnogih relativno visokokvalitetnih proizvoda, uključujući maslinovo ulje. Danas se proizvođači pripremaju za ponovno pokretanje ovog procesa kako bi uskoro počeli izvoz maslinovog ulja u Rusiju, piše ruski televizijski kanal Zvezda.

Prema Kamelu, vlasniku jednog od sirijskih maslinika, kojeg je kontaktirao televizijski kanal Zvezda, tijekom sezone ubrano je skoro 400 tona masline, a unatoč štetama koje je pretrpio tijekom rata. Džihadisti nekoliko puta rezali i palili stabla masline čineći veliku štetu.

Za Kamela su masline jedini izvor prihoda i one hrane njegovu obitelj. Nakon završetka berbe poljoprivrednici šalju masline u malu lokalnu uljaru, čiji vlasnik Muhamed obećava da će jednog dana Sirijci moći isporučiti svoje ulje Rusiji “po vrlo atraktivnim cijenama”.

Svake sezone Muhamedova tvornica obrađuje do tisuću tona maslina. Kako se plantaže maslina iznova vraćaju u život u Siriji, sve je vjerojatno da će se sirijsko maslinovo ulje na kraju vratiti na međunarodno tržište, zaključuje vlasnik uljare.

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje