NEVJEROJATNO

Sirotom poljoprivredniku država uzela kuću jer nije htio plaćati mirovinsko, ali penziju mu svejedno – ne da!

Agrovijesti
Poljoprivredniku država uzela kuću Fotografija: Podravski.hr
Ova država gora je nego Titova. I Titovi su uzimali, ali su njegovi barem svakome dopuštali da radi – zaključuje Stjepan Horvat iz Bogačeva Riječkog

Od države ništa ne tražim, ali joj ništa i ne dam – životni je moto Stjepana Horvata koji ga je doveo u situaciju da već četiri godine živi u kući koju je država upisala u svoje vlasništvo.

To se dogodilo potkraj prosinca 2014. godine, kada je Stjepan, 68-godišnji samac iz Bogačeva Riječkog nedaleko do Križevaca, od Državnog odvjetništva dobio rješenje kojim njegovih deset jutara i 370 hvati šume i oranica te kuća i dvorište prelaze u državno vlasništvo.

– Čitav život bavim se poljoprivredom i nikad nisam razmišljao o tome da ću trebati penziju. Kad sam počeo dobivati uplatnice za doprinos za mirovinu, nisam ih plaćao, a došao sam u Mirovinski zavod i rekao im da ne trebam penziju i da neću to plaćati – pripovijeda Stjepan.

I tako se tijekom godina, a država je tražila podmirenje doprinosa od 1981.godine, nakupio dug od 124.000 kuna. Kako je plaćanje doprinosa obavezno, čim je Stjepan navršio 65. godinu, dobio je spomenuto rješenje kojim se država, na ime tog duga, upisala na njegovu imovinu.

No, veli, od tog trenutka do danas nije se dogodilo ništa. Tvrdi kako i dalje dobiva nekakve uplatnice te ih automatski baca u smeće.
– Nisam tražio penziju, niti sam je dobio nakon što su mi uzeli zemlju i kuću. Čitav život živim od rada. Imam zdravstveno osiguranje, a kod doktora sam bio samo jedanput, kad me je ubo stršljen. Za ovo s penzijom htio sam angažirati odvjetnika, ali nemam novca – veli Stjepan.

Pripovijeda kako je, nakon što je dobio rješenje od Državnog odvjetništva, samo jednom bio u križevačkoj podružnici mirovinskog zavoda kako bi pitao zašto mu i dalje šalju uplatnice, a dobio je odgovor da će ih dobivati sve dok ne podmiri dug ili će ga deložirati.
– Sad čekam da me pokušaju deložirati, a to neće dobro proći. Nemam kamo. Država mi ništa nije dala i nema pravice u tome da mi uzme. Janko Bobetko, kad je trebao ići u Haag, rekao je: Ja sam odluku donio, u Haag ne idem! Tako sam i ja donio odluku – govori Stjepan.
Tvrdi i kako je vrijednost oranica, šume i kuće, koje mu je država oduzela, barem dvostruko veća od iznosa duga za koji ga tereti.
– Ova država gora je nego Titova. I Titovi su uzimali, ali su njegovi barem svakome dopuštali da radi – zaključuje Stjepan Horvat iz Bogačeva Riječkog. 

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje