Jaka alkoholna pića

Siva ekonomija – gorući problem proizvođača rakije u Srbiji

Agrovijesti
Rakija Fotografija: Thinkstock
Broj registriranih proizvođača rakije se, navodi, stalno mijenja. Prema posljednjoj evidenciji, ima ih oko 500, dok ih je u 2009. bilo oko 2.000. Smatra da je broj onih koji se bave proizvodnjom rakije, a koje sustav ne vidi, daleko veći.

Registrirani srpski proizvođači rakije sve manje imaju snage u borbi protiv sive ekonomije, upozorio je predsjednik Grupacije proizvođača jakih alkoholnih pića u PKS Ivan Urošević.

– Podaci o nelegalnoj trgovini posljednjih deset godina su alarmantni. Ako se nešto ne promjeni, naš nacionalni proizvod je u velikom problemu. Sve je manje proizvođača koji imaju snage da se ozbiljno bave ovom proizvodnjom, a to se automatski odražava i na samu kvalitetz proizvoda – rekao je Urošević na okruglom stolu u Privrednoj komori Srbije. Često se govori da je rakija srpski nacionalni proizvod pa je krajnje vrijeme, smatra, da se tako prema njemu i odnosimo.

– Rakija je jedan od rijetkih proizvoda koji nitko ne može falsificirati pa čak ni Kinezi jer je riječ o proizvodu od voća sa našeg terena koji ima svoje specifičnosti. Mislim da je ovo proizvod koji treba mi sami da cijenimo više i da se bavimo njime – kaže Urošević. Istakao je da je važno znati šta se nalazi u prometu i šta kroz ugostiteljske objekte i kroz nelegalnu prodaju dolazi do građana.

Broj registriranih proizvođača rakije se, navodi, stalno mijenja. Prema posljednjoj evidenciji, ima ih oko 500, dok ih je u 2009. bilo oko 2.000. Smatra da je broj onih koji se bave proizvodnjom rakije, a koje sustav ne vidi, daleko veći.

– Možemo pretpostaviti da se sigurno tih 1.500, koji su nekad bili registrirani  a više ne postoje u registru, i dalje bave time, a siguran sam da ima mnogo više onih koji su naknadno ušli u ovaj posao – rekao je Urošević.

Iako se falsificiranjem rakije istina još ne bave Kinezi, ona je često na meti domaćih plagijatora. Na koji način se krivotvori srpski brend i da li prosječan kupac može da napravi razliku? Stručnjaci kažu kako se analizama može pouzdano utvrditi podrijetlo etanola pa tako i da li je rakija originalna.

Prema ranijem istraživanju Politike, od svih voćnih rakija najviše se falsificira ”šljivovica”, koja je ujedno i najtraženije piće u ovoj kategoriji. Zbog toga su potrošači najsigurniji kada kupuju proizvode sa geografskim podrijetlom koja jesu skuplji ali je njihova proizvodnja strogo kontrolirana.

Za oprez svakako ima razloga jer u Grupaciji uvoznika i distributera alkoholnih pića procjenjuju da gotovo 80 posto prometa alkoholnih pića u Srbiji čini nelegalna trgovina, zbog čega država gubi desetine milijuna eura godišnje. Predsjednik ove grupacije Miloš Ilić izjavio je da taj alarmantan podataka pokazuje kako je siva ekonomija gorući problem u industriji alkoholnih pića.

 

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje