Poljoprivreda

Sjetva u Srbiji na 1,6 milijuna hektara

Agrovijesti
A sad - sjetva! Fotografija: Thinkstock
Planirane površine za proljetnu sjetvu su uobičajne i radi se o prosjeku za posljednjih desetak godina u Srbiji. U PKS istilu kako očekuju da će biti dovoljno proizvedeno ratarskih klultura i industrijskog bilja za domaće potrebe, ali i za tržišne viškove.

U proljetnoj sjetvi u Srbiji bi trebalo biti zasijano oko 1,6 milijuna hektara, od čega će pod kukuruzom biti oko 1,05 milijuna hektara, izjavio je tajnik Odbora za poljoprivredu u Privrednoj komori Srbije (PKS) Nenad Budimović.

On je u PKS-u na sjednici tog Odbora na kojoj se razgovaralo o stanju poljoprivredne i prehrambene industrije rekao kako se očekuje da će po oko 200.000 hektara biti zasijano sucokretom i sojom, dok će pod šećernom repom biti oko 55.000 do 60.000 hektara, a planirana površina za sjetvu jarih žita je oko 165.000 hektara.

Budimović je naglasio da su te planirane površine za proljetnu sjetvu uobičajne i da je to prosjek posljednjih desetak godina u Srbiji. "Možemo očekivati da će biti dovoljno proizvedeno ratarskih klultura i industrijskog bilja za domaće potrebe, ali i za tržišne viškove", naglasio je on.

Prema riječima Budimovića, proljetna sjetva u Srbiji je krenula sa neizvjesnošću, velikim padalina i niskim temperaturama, koje su ometale obradu i odlagale početak intenzivnih radova na sjetvi jarih kultura, ali da će prestanak padalina i zatopljenje koje se najavljuje omogućiti da se sve obavi po planu.

Podsjetio je kako je u jesenskoj sjetvi 2015. u Srbiji, po statističkim podacima ukupno zasijano 737.127 hektara obradivih površina, što je za 0,8 posto više nego 2014. godine. U jesenskoj sjetvi je najveći rast zasijanih površina zabilježen kod raži od 7,5 posto, ječma 6,4 posto i pšenice za 0,7 posto. Pod pšenicom u jesenskoj sjetvi  2015. ukupno zasijano 580.292 hektara. U Srbiji je u 2015. proizvedeno 1,7 posto više pšenice nego 2014., iako je ta kultura bila zasijana na 2,4 posto manje površina.

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje