STUDIJA

Skladištenje žitarica u EU se poboljšalo

Agrovijesti
Žitarice Fotografija: Thinkstock
S oko 4 milijuna tona zrna vrijednih više od milijardu eura koji se kreću u EU svaki tjedan, dobro funkcionirajući skladišni i logistički sustav od velike je važnosti kako bi se osiguralo da se zahtjevi tržišta EU zadovoljavaju po konkurentnoj cijeni.

Kapacitet skladišta za žitarice u EU porastao je od 359 milijuna tona od 2005., ali još uvijek postoje problemi u sustavu, uglavnom vezani uz skladišne kapacitete što bi moglo utjecati na sektor kao cjelinu. Glavni su to nalazi studije o skladištenju zrna u Europskoj uniji koju je naručila Agencija za poljoprivredu i ruralni razvoj Europske komisije.

Ukupni kapacitet skladišta EU za žitarice porastao je za 20% u razdoblju od 2005. do 2015. godine, navodi se u studiji, u usporedbi s rastom proizvodnje od 11% u istom razdoblju. To je dovelo do poboljšanog upravljanja skladištem u cijeloj EU, pri čemu su svih 28 država članica povećale kapacitet pohrane tijekom 10-godišnjeg razdoblja. Ipak, postoji rizik od nedostatka kapaciteta za pohranu u nekom broju država članica, gdje su ipak potrebna dodatna ulaganja.

Istraživanje je identificiralo četiri glavna prometna koridora za žitarice (uljarice i one bogate proteinima) u Europi: Baltik-Jadran, Sjeverno-more Baltik, Rajnsko- alpski i Rajna-Dunav.

S oko 4 milijuna tona zrna vrijednih više od milijardu eura koji se kreću u EU svaki tjedan, dobro funkcionirajući skladišni i logistički sustav od velike je važnosti kako bi se osiguralo da se zahtjevi tržišta EU zadovoljavaju po konkurentnoj cijeni.

Studija pruža sveobuhvatan pregled i mapiranje skladišnog i logističkog stanja žitarica, uljarica i bjelančevina u Europskoj uniji. Mapira skladišne ​​prostore za sve države članice i na svim razinama opskrbnog lanca. Također pokazuje evoluciju skladišnih kapaciteta i logističke infrastrukture tijekom posljednjih 10 godina. Konačno, pruža preporuke za rješavanje problema i razmatra mogućnost budućih ulaganja.

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje