Zdrava hrana

Školski eko doručak - ove godine u tri grada i šest škola za 500 učenika

Agrovijesti
Eko doručak Fotografija: Thinkstock
Ekološki institut Ecologica od 2014. godine provodi projekt popularizacije ekohrane u Hrvatskoj pod nazivom Eko hrana svakog dana. Ovaj projekt provodi se uz potporu njemačke zaklade za zaštitu okoliša Deutsche Bundes Umwelstiftung  i u suradnji s FIBL-om, europskim Institutom za istraživanja u ekološkoj poljoprivredi.

Jedan dio aktivnosti ovog projekta usmjeren je na popularizaciju ekološke hrane kod školske djece. Ovaj dio projekta provodi se pod nazivom Imam pravo jesti zdravo! i obuhvaća niz aktivnosti poput radionica, degustacija, susreta s ekološkim poljoprivrednicima te organizacije eko doručka za učenike prvih razreda osnovnih škola.

U 2015. godini  eko doručak je po prvi puta u Hrvatskoj besplatno dobilo 225 zagrebačkih učenika prvih razreda osnovnih škola. Ove godine akciju ponavljaju u Zagrebu te po prvi puta u Splitu i u Šemovcu, u Varaždinskoj županiji. Ukupno će podijeliti 500 eko doručaka.

Eko doručak je zamišljen tako da se prvašićima, na prigodnoj svečanosti podjele kutijice u kojima se nalaze ekološke namirnice koje čine zdrav i uravnotežen doručak.  Ovakav eko doručak se pod nazivom BioBrotbox u Njemačkoj organizira već 10 godina gdje  se podijeli oko 200.000 kutijica, odnosno gotovo svaki treći prvašić u Njemačkoj dobije eko doručak.

Ova akcija dio je te inicijative, a Ekološki institut Ecologica koordinator je aktivnosti za Hrvatsku.

Cilj ove akcije dvojak: popularizacija zdravog doručka od ekoloških namirnica kod djece i potpora domaćim ekološkim proizvođačima. Sadržaj kutijica za doručak u cjelosti doniraju ekološka obiteljska poljoprivredna gospodarstva iz Hrvatske: Eko Sever, Marica Jug, Repro Eko, Marinka Setnik, Klaudia Krstičević, Šiljeg-Eko Line, Zvonimir Benčić, Dragan Ivica Elez i Zrinka Filipović Dermit.

Svi proizvodi koji će se nalaziti u kutijicama certificirani su ekološki proizvodi biljnog podrijetla: pecivo i keksi od integralnog brašna, mala staklenka džema i meda,  mrkva, jabuka i mandarina, sok od jabuke,  lješnjaci i suhe smokve. Uz proizvode, djeca će u kutijicama dobiti i prigodne informativne materijale.

Kada i gdje?

Eko doručak održat će se  u partnerskim školama OŠ Dragutina Domjanića, Gajnice bb, 10090 Zagreb, danas, 22. 09. s početkom u 8,45 sati  i  OŠ Vukomerec, Porečka 7c,  10000 Zagreb, u petak, 23.09., također s početkom u 8,45 sat

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje