SVE ZBOG STRAHA

Škoti iz straha za izvoz odustali od metode koja ukusan whisky fermentira u nekoliko sati

Agrovijesti
Whiskey Fotografija: Pixabay
Prema dokumentima koji su nakon 70 godina pušteni iz Nacionalnog arhiva, prvi eksperimenti su cirkulirali špirit kroz aktivne kemikalije što je rezultiralo novim stilom whiskyja s poboljšanim okusom

Škotski znanstvenici su u 1950-im godinama tražili i pronašli ‘obećavajući’ način da ubrzaju starenje whiskyja, ali i odustali od daljnjih istraživanja uz ocjenu da bi metodu mogla iskoristiti prekomorska konkurencija, piše Lider.

Prema dokumentima koji su nakon 70 godina pušteni iz Nacionalnog arhiva, prvi eksperimenti su cirkulirali špirit kroz aktivne kemikalije što je rezultiralo novim stilom whiskyja s poboljšanim okusom. Izumitelj postupka je rekao da on proces fermentiranja krati s pet do deset godina na nekoliko sati, piše The Scotsman.

“Generalno je mišljenje da imamo nešto napretka u okusu,” zabilježili su znanstvenici.

Metoda je napuštena i zadržana kao tajna nakon što se 1952. godine pismom oglasila Škotska trgovačka komora.

“Ako izum preuzmu vani, strani destileri bi bili u mogućnosti uništiti naš izvoz proizvodeći nešto što je gotovo ekvivalentno” škotskom whiskyju. “To su sumorni izgledi,” odvagnuli su iz komore.

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje