Brexit

Škotski proizvođači viskija zarađuju na padu funte

Agrovijesti
Whiskey Fotografija: Pixabay
U Škotskoj, u kojoj se većina građana izjasnila za ostanak u EU, proizvođači viskija diskretno dižu čašu u čast jedne od posljedica budućeg istupanja iz EU - pada vrijednosti britanske valute funte, koja pogoduje izvozu ovog cjenjenog pića. Analitičari međutim tvrde kako bi pozitivni efekti mogli biti samo kratkoročni.

Funta je od referenduma 23. lipnja izgubila devet posto vrijednosti u odnosu na euro i 15 posto u odnosu na dolar, što je pojeftinilo izvoz i potaknulo prodaju viskija od kojeg 90 posto proizvodnje odlazi za izvoz.

"Od lipnja smo zabilježili povećanje potražnje za bačvama viskija za 200 do 300 postoo", zadovoljno navodi čelnik Glasgow Distillery Company Liam Hughes .

Ova kompanija, osnovana 2015. godine, još nije prodala ni bocu viskija, ali Hju ukazuje na rast narudžbi u pretprodaji nakon glasanja Britanaca za istupanje iz EU.

Predstavnik za komunikacije udruženja Scotch Whisky David Williamson istakao je kako je izvjestan broj članova tog udruženja zabilježio povećanje izvoza. Više od 10.000 osoba radi u škotskoj industriji viskija, što je šest posto više nego prije tri godine, a dodatnih 30.000 radi u lancu snabdjevanja, flaširanja i distribucije.

U prvih šest mjeseci ove godine, glavna tržišta bila su SAD sa 357,4 milijuna funti, Francuska sa 193,1 milijuna funti i Singapur sa 99,6 milijuna funti, dok je ukupno izvezeno 533 milijuna boca.

Godišnji prihod u ovom sektoru iznosi 1,7 milijardi funti, od čega je 48 milijuna boca bilo najboljeg Singl malta, za ukupno 432 milijuna funti u poslovnoj godini koja se završila u lipnju.

Rast vrijednosti  funte ipak ne donosi samo dobre vijesti za škotsko nacionalno piće, jer dovodi do rasta cijena uvoznih proizvoda, poput bačvi pa Liam Hughes kaže kako je cijena bačvi za ovu kompaniju osjetno povećana.

Analitičari za sektor alkoholnih pića ocjenjuju kako će kratkoročno gledano biti zabilježen  rast prodaje, ali da će uslijediti razdoblje neizvjesnosti koji bi mogao negativno utjecati na sektor.
 

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje