Udruživanje

Škotski sirari pokrenuli novu grupaciju

Agrovijesti
Sir Fotografija: Pixabay
33 škotska sirara udružila su se u Fine Cheesemakers of Scotland

Cilj grupacije je podizanje profila škotskih sireva u zemlji, u ostatku Ujedinjenog Kraljevstva te pronaći nova izvozna tržišta. Jane Stewart iz sirane St. Andrews Farmhouse Cheese Company, voditeljica grupacije, rekla je da DailyReporter da grupacija predstavlja većinu nezavisnih sirara u zemlji. Stewart je rekla da grupaciju čine „uglavnom mali samostalni proizvođači, a većinom su poljoprivrednici ili poljoprivrednice.“  Dodala je da su neki članovi u sirarstvu od 1970-ih i 80-ih godina. „Ostali, poput nas, započeli smo u zadnjih desetak godina -  a ima i nekih novih koji će tek započeti unutar godine do godine i pol dana.“

Većina članova koji dolaze iz svih krajeva zemlje, proizvode i prodaju široku lepezu sireva. „Između nas, imamo ogroman opseg sireva, tako da su tu od tradicionalnih cheddar sireva, preko plavih, mekanih i sireva s okusima, a tu su i ovčji, kozji i kravlji.“

Grupacija je dobila sredstva od Community Food Fund-a koji financira škotska Vlada, a iskoristiti će ih za održavanje industrijskih radionica za članove kako bi poboljšali razvoj svog poslovanja kroz inovacije i komunikacije.  „Svi smo mi jako zaposleni ljudi, bavimo se poljoprivredom, radimo sireve; ova grupa mora raditi za nas. Ne želimo beskrajne sastanke i formalnosti, želimo da bude za sve koji imaju interes od sira,“ kaže Stewart. „Želimo da nam grupacija pomaže i da nas razvija. Mnogi od nas su slučajni sirari – želimo naučiti iz naših iskustava te stvoriti mogućnosti da naši članovi dobiju trening.“

Jedno je raditi i prodavati sir lokalno, a drugo boriti se s izazovima rastuće industrije i nalaženje novih tržišta. Sredstva će pomoći grupaciji i u marketingu kako bi dosegli do novih trgovaca i kako bi bili konkurentniji. Grupa nije zatvorena, a poziv za nove članove je uvijek otvoren. Uskoro otvaraju svoju web stranicu koja će okupiti sve stranice članova na jednom mjestu.

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje