STARINSKI NAČIN PROIZVODNJE

Škripavac OPG-a Miškulin je hit, ali i sirutka ‘ide kao luda’

Agrovijesti
OPG Miškulin bavi se proizvodnjom kravljih sireva Fotografija: Dino Stanin/PIXSELL Pogledajte galeriju
˝Sada smo se javili i na natječaj i ostvarili sredstva od 15.000 eura iz EU fondova. Ponovno planiramo uložiti u opremu i proširenje gospodarstva˝, otkrila je Miškulin.

OPG Miškulin iz Smiljana proizvodnjom sira bavi se već šest godina. Kako kaže vlasnica Marina Miškulin, zadnje tri godine intenzivnije se posvetila tom biznisu jer je ostala bez posla pa je odlučila uložiti u proizvodnju te intenzivnije raditi na izgradnji brenda i prepoznatljivosti autohtonih proizvoda Like koji su joj osnova poslovanja.

OPG Miškulin bavi se proizvodnjom kravljih sireva
U pitanju je OPG koji proizvodi tradicionalne ličke sireve škripavac i basu te skutu i sirutku. Po prodajnim rezultatima, škripavac i basa su podjednaki, ali škripavac ipak ˝malčice vodi˝. ˝U posljednje vrijeme sirutka nam se prodaje kao luda. Naime, ona skida masnoće s jetre i mnogi je koriste i za mršavljenje jer je provjereno domaći proizvod u pitanju˝, kaže Miškulin.

OPG Miškulin bavi se proizvodnjom kravljih sireva
Trenutno imaju dvije krave, a u planu im je kupiti još tri. Prerada sira radi se ručno na starinski način, koristi plastične kalupe i mlijeko nakon mužnje stavlja u laktofriz na hlađenje. Upravo takav starinski način proizvodnje i jest ono što privlači kupce koji se uvijek vraćaju nakon što jednom probaju domaćni ručno napravljen sir i ostale mliječne prerađevine.

Miškulin objašnjava kako dnevna proizvodnja varira jer neke proizvode, primjerice skutu,radi svakodnevno, a neke poput base svaki drugi dan. Pohvalila se kako sve što napravi najčešće i proda istoga dana.

˝Najčešće usirim sedam do deset sireva svakog dana, a mlijeka imamo oko 60 litara na dnevnoj bazi. Za sada prodajemo sve na kućnom pragui s tim rezultatima smo i više nego zadovoljni. Mnogi naši stalni kupci silaze s autoputa kako bi došli do Smiljana po naš domaći sir˝, tvrdi Miškulin.

OPG Miškulin bavi se proizvodnjom kravljih sireva
Miškulin se javila i na javni pozivu Grada Gospića prije dvije godine i dobila je potporu u poljoprivredi iz Akcijskog plana grada čime je dodatno opremila svoje poljoprivredno gospodarstvo. Budući da preradu mlijeka radi baš onako kako su to radili˝naši stari˝, laktofriz i sirarski sudoper koji joj jegrad sufinancirao pospješili su proizvodnju.

˝Sada smo se javili i na natječaj i ostvarili sredstva od 15.000 eura iz EU fondova. Ponovno planiramo uložiti u opremu i proširenje gospodarstva˝, otkrila je Miškulin.

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje