EU parlament

Škrlec: 55 milijuna građana EU-a sebi ne može priuštiti kvalitetan obrok svaki drugi dan

Agrovijesti
EU Fotografija: Thinkstock
Europski parlament danas je usvojio izvješće o smanjenju bacanja hrane kojim poziva Europsku komisiju na ambiciozniji pristup u donošenju obvezujućih ciljeva za sve države članice EU-a u pogledu smanjenja bacanja hrane za 30% do 2025. godine i 50% do 2030. godine u odnosu na razinu iz 2014. godine

Izvjestitelj u sjeni Kluba zastupnika Zelenih/ESS-a Davor Škrlec na raspravi je podsjetio povjerenika za zdravlje i sigurnost hrane, Vytenisa Andriukaitisa, na nedavnu studiju Revizorskog suda koja pokazuje kako pored političke volje i rasprave o bacanju hrane Komisija nije uložila veći napor u rješavanje tog problema.

"Drago mi je čuti kako ćete zajedno s drugim povjerenicima predano raditi na tome i željno iščekujem trijalog Europskog parlamenta, Vijeća EU-a i Europske komisije kojim ćemo usuglasiti konačni prijedlog. Kao izvjestitelj u sjeni Kluba zastupnika Zelenih/ESS-a osigurao sam uvođenje obvezujućeg cilja za Europsku uniju o bacanju hrane i zanima me hoćete li u trijalogu pokazati predanost da stanete na stranu Europskog parlamenta i uvjerite države članice kako je rasipanje hrane gospodarski, društveni i ekološki problem.

Za vrijeme pregovora morate biti svjesni kako toga dana 55 milijuna građana Europske unije sebi nije moglo priuštiti kvalitetan obrok, dok se godišnje 180 kilograma hrane po stanovniku baci na odlagališta.

Pojedine države članice još su uvijek daleko od postizanja ciljeva koje smo definirali u paketu kružne ekonomije što se tiče smanjivanja otpada do 2030. godine. Naravno da teret trebaju preuzeti svi - političari, građani i gospodarstvenici. Kroz inovacije i tehnologiju omogućit ćemo smanjenje bacanja hrane, ali i da sama ambalaža ne završi na odlagalištima i u spalionicama jer u svijetu godišnje dva milijuna ljudi umire od posljedica spaljivanja otpada.“ - rekao je Škrlec.

 

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje