U Đakovačko-osječkoj nadbiskupiji

Skup o 300. obljetnici vinarstva i vinogradarstva

Agrovijesti
Traminac ledene berbe iz 2009 godine, tvrtke Misna vina kraj Đakova Fotografija: Marko Mrkonjić/PIXSELL
U povodu 300. obljetnice vinarstva i vinogradarstva u Đakovačko-osječkoj nadbiskupiji u srijedu je na Katoličkome bogoslovnom fakultetu (KBF) u Đakovu održan znanstveni skup o toj temi, nakon čega su njegovi sudionici obišli nadbiskupijske vinograde te vinariju u obližnjoj Trnavi.

Izlagači na simpoziju bili su profesori đakovačkoga KBF-a, Prehrambeno-tehnološkoga i Poljoprivrednog fakulteta u Osijeku. "Kvaliteta današnjih misnih vina, po kojima naziv nosi i naša današnja tvrtka 'Misna vina', stvorena je u za Nadbiskupiju najnepovoljnije vrijeme, vrijeme komunizma, kad je imala najmanje vinograda. Kad su nam komunističke vlasti oduzele vinograde, ostavile su nam samo 20 hektara, no na visoku razinu to je podigao naš bivši ekonom, danas u mirovini, mons. Stjepan Karalić", rekao je u uvodnom govoru đakovačko-osječki nadbiskup Đuro Hranić.

"Tada nismo imali pravu konkurenciju. Tek osamostaljenjem Republike Hrvatske mnogi su privatnici, po ugledu na naša vina, vidjeli da se to može i danas imamo izvrsna vina koja konkuriraju našima. Naša misna vina dio su naše tradicije, no važno nam je da imamo misno vino za svetu misu. Puno je uloženo, pa je nadati se i nekakvom prihodu jer i mi imamo zaposlene radnike u Nadbiskupiji, u našim središnjim ustanovama u Đakovu, njih oko stotinu", poručio je nadbiskup Hranić.

Nadbiskup u miru, mons. Marin Srakić podsjetio je na biskupa Petra Bakića, za čije se vrijeme prije tri stoljeća vezuje početak sustavnog uzgoja biskupijskih vinograda, i to na 35 katastarskih jutara, uz poticanje i okolnih sela na takvu proizvodnju.

Na simpoziju je jednoglasno utvrđeno da je suvremeno vinarstvo i vinogradarstvo Đakovačko-osječke nadbiskupije utemeljio danas umirovljeni ekonom, mons. Stjepan Karalić. "Kada sam po želji biskupa Ćirila Kosa 1974. godine došao u biskupijski vinograd, htio sam pobjeći jer je bilo tako jadno i zapušteno, a vinograd je izgledao kao čovjek na izdisaju", prisjetio se svojih početaka umirovljeni ekonom, mons. Karalić.

"Naša misna vina nisu prepoznatljiva samo u našim krajevima, nego i diljem Hrvatske, ali i u inozemstvu", rekao je ekonom Đakovačko-osječke nadbiskupije i direktor "Misnih vina" Nedjeljko Čutura. Đakovačko-osječka nadbiskupija danas ima 29,5 hektara vinograda, a prije pet godina za ledenu berbu dobila je jednu od najuglednijih nagrada "Decanter".

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje