Kriza uzima svoj danak

Slabe udruge poljoprivrednih proizvođača i visoki troškovi proizvodnje povećavaju cijene grčke hrane

Agrovijesti
Zelene masline Fotografija: Morana Begač, Agrobiz
Troškovi grčkih poljoprivrednika povećali su se brže od vrijednosti proizvodnje.

Kupovna moć grčkih potrošača koji su suočeni s ekonomskom krizom od 2008. godine dramatično je smanjena. Međutim, cijene hrane ne slijede taj trend. Zbog brojnih čimbenika, u rasponu od visokih ulaznih troškova do nedostatka odgovora udruga poljoprivrednih proizvođača, konačne cijene proizvoda imaju tendenciju rasta.

Troškovi grčkih poljoprivrednika povećali su se brže od vrijednosti proizvodnje. Ukupno, poljoprivrednici troše oko 5,1 milijarde eura da bi uopće mogli proizvoditi. Struktura lanca opskrbe hrane dodatno pogoršava ta pitanja. Naime, u Grčkoj, veletrgovci i posrednici imaju snažnu poziciju u opskrbnom lancu. Samo u sektoru voća i povrća, veletrgovci opskrbljuju trgovačke lance po stopi od 45% do 75%.

Uz to, proizvođači ne prelaze 8-10% dobiti, dok ostatak preuzimaju posrednici i trgovci. Nepoštene trgovačke prakse, poput kasnih isplata, još više otežavaju život poljoprivrednika. Kako bi poljoprivrednici pokrivali troškove proizvodnje, oni uzimaju bankovne kredite koji u najboljem slučaju imaju kamatnu stopu od 6%.

Udruge poljoprivrednih proizvođača trenutno čine oko 11% ukupne poljoprivredne proizvodnje. Ova brojka dodatno je poljuljala odnos između proizvođača i polica, dajući prostor za druge "posrednike" da preuzmu kontrolu nad tržištem i određenim poljoprivrednim sektorima.

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje