KIŠNI START BERBE

Slabiji ovogodišnji urod mandarina, berači uglavnom iz BiH

Agrovijesti
Fotografija:
Ovogodišnji urod mandarina je slabiji zbog usporene zriobe, a cijene otkupa spustile su se na na 2,6 kn i 1,6 kn po kilogramu. Sezonski radnici uglavnom dolaze iz Bosne i Hercegovine, a dnevno mogu zaraditi do 250 kn

Berba mandarina zbog usporene zriobe polako je krenula 19. rujna, javlja u svom pregledu stanja na tržištu udruga proizvođača agruma i povrća Neretvanska mladež.

Usporena zrioba rezultat je slabijeg uroda i "normalne" jeseni, kažu. Početne otkupne cijene kretale su se od 3,50 Kn (1,2,3) do 4 Kn te 2.50 Kn za II. klasu. Takva situacija je kratko trajala i cijene su pale na 3,00 odnosno 2,00 Kn/Kg.

Početak berbe obilježila je velika kiša, preko 100 mm, tako da je ozbiljnija berba krenula tek 30. rujna. Već 6. listopada dolazi do drastičnog pada cijene na 2,60 Kn odnosno 1,60 Kn.

Kako ističu u udruzi, berbu u velikoj mjeri kao i dosadašnjih godina prati nepoštivanje ZNTP, čl. 8., koji se odnosi na prijem robe na otkupu. Neretvanska mladež ističe kako se o ovome puno razgovaralo, posebno na sastanku u Ministarstvu poljoprivrede održanom 6. rujna 2020. godine, no reakcije još nema.

Očekuje se da će ovogodišnji urod mandarina iznositi oko 40.000 tona. Većina berača mandarina u dolini Neretve i ove je godine došlo iz Bosne i Hercegovine, javlja Libero Portal. Prema riječima berača, rade od 7 do 15 sati, a dnevnica im iznosi 200 do 250 kuna. Tijekom berbe, dolinu Neretve moglo bi posjetiti i do 10.000 agroturista zainteresiranih za berbu i foto safari, procjenjuju lokalni uzgajivači.