Trgovci i proizvođači

Slavonske voćare opet spašava ruski embargo

Agrovijesti
Voćnjaci Fotografija: Pixabay
Hrvatskoj je odobrena kvota 4600 tona voća za povlačenje roba s tržišta zbog ruskog embarga, rečeno je predstavnicima Hrvatske voćarske zajednice na sastanku u Ministarstvu poljoprivrede.

Hrvatskoj je odobrena kvota 4600 tona voća za povlačenje roba s tržišta zbog ruskog embarga, rečeno je predstavnicima Hrvatske voćarske zajednice na sastanku u Ministarstvu poljoprivrede, piše Glas Slavonije. 

Kako je naveo Stjepan Zorić iz Hrvatske voćarske zajednice to se odnosi na jabuke i mandarine, a ukupna je količina nešto manja nego lani kada je kvota iznosila više od 5000 tona.

Zorić nadalje pojašnjava kako su zbog nepovoljnih vremenskih prilika, kasnoga proljetnog mraza i tuče mnogi voćari pretrpjeli velike gubitke, međutm, na istoku Hrvatske štete ipak nisu toliko velike koliko se činilo u prvome trenutku.

- Štete u slavonskim voćnjacima kreću se oko 50 posto i zato nema velikoga postotka prve klase pa voćarima ova odluka Europske komisije o nadoknadi šteta zbog poremećaja tržišta zbog ruskog embarga mnogo znači - kaže Zorić.

Također, ističe, u Ministarstvu poljoprivrede su se dogovorili o preraspodjeli kvota budući da na sjeveru Hrvatske nema dovoljnih količina jabuke pa će se većina robe za ovu mjeru povući iz slavonskih voćnjaka.

Neki odustali

Za ovu mjeru vlada veliki interes i voćara i korisnika koji su zadovoljni kvalitetom isporučenih jabuka, kaže Zorić i pohvaljuje Ministarstvo poljoprivrede koje se potrudilo da operativno ova mjera počne već s berbom, što uveliko olakšava organizaciju berbe i transport jabuka.

- Ova mjera je hrvatskim voćarima, kako doznajemo, odobrena i ove godine jer je gotovo stopostotno iskoriste. Lani je  iskorištena 97 posto, a prije dvije godine 95 posto, kaže Zorić.

No, osim, zadovoljstva zbog odobrena otkupa hrvatske voćare zabrinjava budućnost njihove proizvodnje. Zanimljivo je kako su neke europske države već odustale od ove mjere jer su svojim nacionalnim mjerama uspjele stabilizirati vlastito tržište te nemaju potrebe za interventnim otkupom, govori Zorić i navodi primjere Poljske i Nizozemske koje su našle nova tržišta.

Napominje kako ni hrvatski voćari nisu zadovoljni što im opstanak na tržištu ovisi o ovim interventnim mjeram, koje ne osiguravaju kontinuitet nego samo trenutačno rješavanje problema.

Poljoprivredna je proizvodnja prošle godine pala jedan posto u odnosu na prethodnu godinu, a zabrinjava što se taj trend nastavlja, govori Zorić i smatra kako je posebno zabrinjavajuće što se, nakon mljekara i svinjogojaca, urušava i sektor voćarstva koji je konkurentan u odnosu na sve zemlje u okruženju.

- Hrvatski voćari sposobni su proizvesti proizvod koji je cijenom i kvalitetom konkurentan uvoznome - tvrdi Zorić.

Ove se godine očekivalo, zbog dobre turističke sezone, povećanje i cijene i prodaje, ali do toga nije došlo, već suprotno - otkupne cijene voća su drastično pale, a ako se tome pribroje i štete nastale od mraza jasno je u kakvom su teškom položaju hrvatski voćari.

Zorić smatra kako je uzrok tome nepoštena trgovačka praksa u trgovačkim centrima, gdje domaće proizvode izbacuju s polica.

- Veletrgovci i trgovački centri reketare proizvođače. Izbacuju nas s polica, ne žele primiti naše proizvode ako nisu po akcijskim cijenama - kaže Zorić i pita se tko tome može stati ukraj.

Zarađuju samo posrednici

- Otkupna cijena breskve je 3 kn/kg, a na moru se prodaje po 30 pa čak i 50 kuna za kilogram. To je više nego nesrazmjeran odnos cijena - ističe Zorić i dodaje kako u konačnici od takvog odnosa nemaju koristi ni prozvođači ni krajnji kupci - zarađuju samo posrednici.

- Potrošači nemaju nikakve koristi od naših jeftinih proizvoda kada to uništava domaću proizvodnju, a uvozna roba na police trgovina ne dolazi pod jednakim uvjetima kao domaći proizvodi, objašnjava Zorić i kaže kako smo lani uvezli voće vrijedno 178 milijuna kuna, a već u prvih šest mjeseci ove godine zabilježen je veći uvoz nego u istome razdoblju lani te se može očekivati kako će ova brojka biti premašena.

Nažalost, smatra Zorić, moćnom trgovačkom lobiju hrvatska vlast ne može stati ukraj što dovodi do smanjenja poljoprivredne proizvodnje u cijelosti i, u konačnici, uništavanja hrvatskog gospodarstva.

Više pročitajte OVDJE.

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje