OPG-i, restorani, vinarije i kulturne znamenitosti

Slavonski Brod - mjesto gostoljubivih domaćina, finih jela i dobrog vina

Agrovijesti
Slavonski brod i okolica Fotografija: Andrea Milas
Urbano područje Slavonski Brod je jedno od sedam Urbanih područja/aglomeracije koje su prošle na Pozivu za dodjelu sredstava od strane Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU. Iznos od oko 30mil.m eura uložilo bi se u obnovu, te bi obogatio turističku ponudu Slavonskog Broda.

Samo dva sata lagane voženje od Zagreba i već ste u Slavonskom Brodu. Grad između rijeke Save i Dilja. Osim kuće Brlićevih, svakako vrijedi obići i  prvi svjetski muzej tambura u obnovljenom kazamatu zapadne kurtine u tvrđavi Brod u kojem možete razgledati više od 60 ručno izrađenih eksponata ili pak  aktivno sudjelovati u kreativnim radionicama na kojima se izrađuju žičani instrumenti i uživati u multimedijalnim prezentacijama. 

Slavonski brod i okolica

Planovi u budućnosti

ITU mehanizam je mehanizam za provedbu aktivnosti održivog urbanog razvoja koje imaju naglašenu teritorijalnu dimenziju u razdoblju 2014. – 2020. godine te omogućava pružanje financijske potpore za provođenje integriranih aktivnosti. Urbano područje Slavonski Brod je jedno od sedam Urbanih područja/aglomeracije u RH koje su prošle na Pozivu za dodjelu sredstava od strane Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU. Iznos od oko 30 milijuna eura uložilo bi se u obnovu, te bi obogatio turističku ponudu Slavonskog Broda a time i više dolazaka i noćenja.

Projekti u sklopu toga su: 

-Kuća Tambure – Slavonska notna bajka“ uredit će se sjeverozapadni dio kavalira Tvrđave Brod ukupne površine od 2.500 m2.

-Multimedijalni centar, centar za kulturnu baštinu“-Kompletno infrastrukturno uređenje Barutane u Tvrđavi Brod i njezino pretvaranje u Multimedijalni centar, Centar za kulturnu baštinu

- “Izgradnja hotela na uzoru izvorne zgrade Kasarna štaba u Tvrđavi Brod, Slavonski Brod“.

- “Tvrđava znanja, iz prošlosti u budućnost“-Cilj projekta je revitalizacija sjevernog kavalira Tvrđave Brod te njena višenamjenska uporaba kroz kreiranje novih sadržaja. Međunarodni edukacijski centar.History vistor centar (Muzej Vojne Krajine). Šetnica s vrtovima - nalazit će se na krovu sjevernog kavalira, prostor je zamišljen kao vidikovac i odmorište i prilika turistima za odmor i uživanje u pogledu.

- „Uređenje Kuće Brlić“- Unutarnja obnova Kuće Brlić, te njeno otvaranje za javnost kao izložbeno-muzejskog prostora, čime bi Kuća postala veoma značajan čimbenik turističke ponude grada Slavonskog Broda. Predviđeno je i postavljanje skulptura s likovima iz bajki Ivane Brlić-Mažuranić u okviru projekta „Brod-grad iz bajki“. Skulpture bi se postavile na frekventnim lokacijama u centru grada.

Malena i Klepetan

Slavonski brod i okolica

U mjestu Varoš samo pet kilometara od centra Slavonskog Broda nalazi se tri gnjezda, a jedno je poznato po velikoj ljubavi roda Malene i Klepetana.  Do ove godine ukupno je ispračeno na jug 59 rodića koji su se izlegli, a uskoro bi ih mogla biti još sedam. Rode dolaze uvijek u iste dane u skoro u isti sat. Dolaze 23.4. između 14-18sati, a odlaze 28.8. u 14 sati i tada nastaje velika tuga za sve mještane, a i za Malenu jer ona ne može odletiti sa svojom obitelji. Prekrasna je to priča, a i rode su toliko pitome da im više ne smetaju ni kamere, niti posjetitelji, oni se ponašaju kao da ih nema i žive svoje ljubavni život.

Gjde jesti, piti, degustirati?

Slavonski brod i okolica

OPG "Rodino gnijezdo" obitelji Tonkić. Nalaze se u istoj ulici gdje su Malena i Klepeten.OPG Tonkić neumorno radi na  promoviranju slavonske tradicije, ali  i šokačkog turizma. ‘Rodino gnijezdo’ nema veliki smještajni kapacitet, ali manjim grupama turista može priuštiti smještaj. Prisan, domaćinski, gotovo obiteljski ugođaj, koji se osjeti na svakom koraku, u svakom pripremljenom jelu, dogovorenom izletu i druženju.

Slavonski brod i okolica
Jedan od ponajboljih brodskih kuhara Tihomir Krijan,   nakon  godina rada u inozemstvu, hotelima na jadranu i na kontinentu, danas vodi  svoj restoran - kultnu Konobu Brešić. Osnova ponude ovog restorana je domaća slavonska kuhinja na moderan način. 

Tihomir Krijan je ujedno i predsjednik Udruge kuhara Brodsko posavske županije i punopravni član Kuharskog saveza Hrvatske, i za njim su višegodišna natjecanja u Kuharskom kupu, te osvajanje zavidnih pozicija ( zlatne, srebrne i bronačne medalje). Jela od mesa crne slavonske svinje, maštovite kreacije hladnih plata s delikatesama od svinjskog buta, rolani svinjski lungić u kombinaciji sa slatkim umacima od šljiva, pijetao na slavonski, lovački gulaš, deserti s namazom od žira samo su dio repertora kojim ovaj maštoviti kuhar osvaja priznanja .Svježe domaće namirnice, stari  recepti i moderne tehnike kuhanja recept su za uspjeh kojeg se pridržava ovaj rastoran.

Kolač brodske povijesti

Brođanka Jozefina Birindžić ima udrugu i kuharicu Moj gastro, te web stranicu na kojoj od zaborava čuva tradicisjke recepte. Iako joj kuhanje i pečenje kolača nije struka, osnovala je udrugu Moj gastro, kako bi što primjerenije očuvala kulturu tradicijske kuhinje

Što je to tiritl, pojasnila je Jozefina Birindžić iz Udruge Moj gastro. "Tiritl je kolačić koji se proizvodio još prije 300 godina, a o njemu je pisao i gdin Toldi u svojoj 101 priči. Zaintrigirao me njegov zanimljivi naziv, ali i njegov zanimljiv način pripreme. Kolačić se sastoji od prhkog tijesta i punjenja s orasima i makom. Zanimljivog su izgleda, a odlučila sam ga pokušati promovirati kao brodski kolač jer sam primijetila da za njega nema recepta na Internetu. Znamo da je kolač iz Broda jer je recept za njega dala gospođa iz Starčevićeve ulice, a s obzirom da može dugo stajati, mogao bi postati jestivi suvenir. Pozvali su me iz Turističke zajednice da sudjelujem u programu Svijeta bajki, rado sam se odazvala i smatrala sam da i ovaj kolač pripada brodskoj povijesti", rekla je Birindžić .

Stupnički Dvori ( bivši Zdjelarević dvori)

Hotel i vinarija Stupnički Dvori, u Brosdkom Stupniku, 25 km od Slavonskog Broda prema Novog Gradiški, obuhvaća poznati restoran koji nudi tradicionalne specijalitete i vinariju u okviru objekta s domaćim vinima. Hotel je okružen prekrasnim vinogradima na brežuljcima Dilja te sadrži udobne sobe. U restoranu se poslužuju ukusna tradicionalna jela tipična za okolnu regiju.

Slavonski brod i okolica
Jedna je to  među prvim privatnim vinarijama u  Hrvatskoj, a o d 1985. godine stvaraju kvalitetna vina te se upotrebom novih tehnologija dižu stepenicu više. Za kvalitetu vina prvenstveno je zaslužno područje na kojem se vinograd nalazi. Srećom, uvjeti vinograda su gotovo savršeni, jer crpe potrebite nutrijente iz mineralno bogatog područja Dilj gore.

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje