PLETERNIČKA FIŠIJADA

Slavonski šaran i baranjska paprika – recept za dobar fiš

Agrovijesti
PLETERNIČKA FIŠIJADA Fotografija: Ivica Galović/PIXSELL
Moj recept je 60 posto šarana, 25 posto soma i 15 posto štuke. Tako pripremljen paprikaš za mene je vrh vrhova, rekao je član sportsko-ribolovnog društva Londža iz Zarilca Ivan Aračić

Ovogodišnja, 13. Fišijada koja je u sklopu tradicionalnih Lipanjskih dana amaterskog stvaralaštva održana u Pleternici okupila je pedesetak ekipa iz Slavonije i susjedne Bosne i Hercegovine koje su se okušale u kuhanju fiša. Natjecanje je i ove godine privuklo velik broj posjetitelja koji su, osim u pikantno pripremljenom ribljem paprikašu, uživali i u pečenom šaranu na rašljama, dobrim vinima i domaćem pivu. Majstori s kojima smo razgovarali ističu kako je fiš jednostavno jelo i može ga skuhati gotovo svatko, samo treba voditi računa o tome da se riba ne prekuha. Među natjecateljima bio je i kuhar s desetogodišnjim iskustvom Ivan Aračić, koji nam je otkrio u čemu je tajna dobroga fiša.

Najvažniji sastojci fiš-paprikaša su dobra riba i paprika, ali isto tako i ljubav i volja da se sve to spoji u jedno. Moj recept je 60 posto šarana, 25 posto soma i 15 posto štuke. Tako pripremljen paprikaš za mene je vrh vrhova. Uživam u kuhanju i volim počastiti goste svojega ribnjaka ukusnim i kvalitetnim fišom. Papriku nabavljamo kod naših prijatelja iz Vardarca, spojili smo našeg slavonskog šarana i baranjsku papriku – rekao je Aračić, inače član sportsko-ribolovnog društva Londža iz Zarilca.

U vrlo jakoj i izjednačenoj konkurenciji najbolji fiš i ove je godine, treći put zaredom, skuhao Josip Antolović iz Beravaca. Drugo mjesto osvojio je Ivica Skeledžija iz Brodskog Drenovca, a treće Ivica Pandurević iz Velike Kopanice. U sklopu manifestacije vlasnici pojedinih obiteljsko-poljoprivrednih gospodarstva na štandovima su izložili svoje rukotvorine i druge proizvode. Udruga Pleternički čoraci, Grad Pleternica i gradska Turistička zajednica još su se jednom potvrdili kao sjajni organizatori i domaćini. 


 

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje