ULAGANJA

"Slavonskom svinjogojcu" pola milijuna eura

Agrovijesti
Svinje Fotografija: Pixabay
"Želimo da se meso s hrvatskih farmi nađe u restoranima, hotelima i policama trgovačkih lanaca", rekao je Čović te dodao ima više desetaka svinjogojaca zainteresiranih za učlanjenje.

Proizvođačkoj organizaciji "Slavonski svinjogojac" osigurano je 500.000 eura bespovratnih europskih sredstava, rečeno je u petak na sastanku svinjogojaca s vukovarsko-srijemskim županom Božom Galićem i pročelnikom za poljoprivredu Andrijom Matićem.

Proizvođačka organizacija za sada okuplja 33 svinjogojca s područja Vukovarsko-srijemske, Osječko-baranjske i Brodsko-posavske županije koji raspolažu s oko 300 hektara poljoprivrednog zemljište i 20.000 grla svinja te prometom od oko 20 milijuna kuna.

"Raduje nas udruživanje značajnog broja obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava i njihovo organiziranje, s ciljem ostvarivanja snažnije pregovaračke pozicije prema dobavljačima i kupcima, snažnije pozicije prema izvorima financiranja kao i što postaju partner Vladi za razgovore", istaknuo je pročelnik Matić.

Predstavnik Slavonskog svinjogojca Dobromir Čović zadovoljan je što se po prvi puta europskim novcem sufinancira organizacija svinjogojaca.

Među ciljevima novoosnovane organizacije su osiguranje proizvodnju prilagođene potražnji, koncentracija ponude i stavljanje na tržište proizvoda članova organizacije te stvaranje breda hrvatske izvornosti.

"Želimo da se meso s hrvatskih farmi nađe u restoranima, hotelima i policama trgovačkih lanaca", rekao je Čović te dodao ima više desetaka svinjogojaca zainteresiranih za učlanjenje.

Poljoprivredna organizacija već razgovara o plasmanu svinjskih butova drniškim i istarskim pršutarima, no preduvjet za to je kvalitetno rješenje pitanja cijene.

"Ne možemo isporučivati svinjske butova po cijeni po kojoj ih oni nabavljaju vani", rekao je Čović te dodao da se but vani plaća do tri eura, a u nas njegova proizvodnja košta oko pet eura. Dodao je da će dio ostvarenih europskih sredstava ići upravo za stabiliziranje proizvođačke cijene.

Naglasio je su hrvatski svinjogojci spremni podmiriti domaće potrebe, ali da pri tom na svojem proizvodu moraju ostvariti dodanu vrijednost kao što je ostvaruju primjerice pršutari.

Svinjogojce je podupro vukovarsko-srijemski župan Božo Galić istaknuvši da su Vukovarsko-srijemska i Brodsko-posavska županija zajednički financijski pomogle osnivanje njihove organizacije. Najavio je da bi slične poljoprivredne organizacije trebali dobiti proizvođači junadi i jaja.

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje