Proizvodnja u BiH

Šljive rodile u BiH, ali je kvaliteta loša

Agrovijesti
Šljive Fotografija: Tanja Pastuović Klaić, COOKam i guštam
Iako je ove godine urod šljive više nego dobar, vremenske neprilike imale su veliki utjecaj na kvalitetu ploda, što se direktno manifestiralo i na loš plasman, ali i nisku otkupnu cijenu, suglasni su voćari iz BiH.

Iako je ove godine urod šljive više nego dobar, vremenske neprilike imale su veliki utjecaj na kvalitetu ploda, što se direktno manifestiralo i na loš plasman, ali i nisku otkupnu cijenu, suglasni su voćari iz BiH.

Dragoja Dojčinović, predsjednik Udruženja voćara RS, kazao je kako su visoke temperature  koje traju nekoliko dana dovele da naglog zrenja šljiva.

“Tako je oko 50 odsto ovog voća otišlo na zemlju, a i ono što je ostalo na granama jako je loše kvalitete”, kazao je Dojčinović i dodao da će jako malo šljiva voćari iskoristiti u nešto drugo osim za rakije.

“Prerađivačke industrije nisu zainteresirane za otkup jer imaju mnogo zaliha od prethodnih godina, tako da je  jako slaba potražnja, a velika ponuda”, kazao je Dojčinović i naglasio kako je ove godine jako niska otkupna cijena ovog voća.

“Najveća cijena koja je bila do sada je 30 pfeninga po kilogramu, a možemo očekivati da u narednom periodu dođe do pada cijene”, pojasnio je Dojčinović.

Voćar Miladin Stojnić iz Turjaka, kod Gradiške, ističe da je ove godine loša kvaliteta upravo zbog velike količine padalina, odnosno lošeg vremena.

“Šljive su rodile, ali ove rakijske sorte imaju manji postotak šećera, dok konzumne sorte brzo propadaju”, ističe Stojnić i dodaje da voćari nikako ne mogu biti zadovoljni otkupnom cijenom.

Stojan Marinković, predsjednik Saveza udruženja poljoprivrednih proizvođača RS, ističe da je ove godine očekivan vrlo visok urod voća, a posebno šljiva.

I voćari iz FBiH takođe kažu da je loše vrijeme utjecalo da ovogodišnji urod šljive bude jako loš.

“Šljiva je počela prije vremena sazrijevati, tako da je lošije kvalitete i sada propada, a voćari su suočeni sa problemima da ne mogu ništqa izvoziti, te je jako niska otkupna cijena od 25 do 30 pfeninga, koja ne može zadovoljiti niti berača, a kamoli vlasnika i proizvođača”, kazao  je Nedžad Bićo, predsjednik Udruženja poljoprivrednika FBiH, i dodao da je ove godine bilo teško zaštititi šljive zbog prekomjerne vlage i kiša koje su neprestano padale.

“U ovakvim neprilikama dolazi do truleži na granama i plodovima, a tu nemamo nikakve kemije kojom bismo spasili voćke”, pojasnio je Bićo i istakao da će voćari imati ove godine jako lošu sudbinu, te dosta voćara krenulo je da siječe voćnjake jer godinama nemaju pozitivne prihode.

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje