NAKON PET GODINA TRAŽENJA KUPCA ZA JEDINU IMOVINU STEČAJNOG DUŽNIKA

Slovaci kupili svih 266.000 litara voćnih rakija

Agrovijesti
Rakija Fotografija: Thinkstock
Nakon punih pet godina traženja kupca po Hrvatskoj, zemljama u okruženju, ali i drugdje po Europi, prodana je jedina rakija u domaćoj stečajnoj praksi – 266.000 litara voćnih rakija i drugog alkohola, a što je jedina stečajna masa đakovačke Pan-Trgovine d.o.o.

Napokon! Nakon punih pet godina traženja kupca po Hrvatskoj, zemljama u okruženju, ali i drugdje po Europi, prodana je jedina rakija u domaćoj stečajnoj praksi – 266.000 litara voćnih rakija i drugog alkohola, a što je jedina stečajna masa đakovačke Pan-Trgovine d.o.o..Potvrdio je to Glasu Slavonije u kratkom telefonskom razgovoru stečajni upravitelj Zoran Subotić, rekavši samo da su kupci iz Slovačke, iz tamošnjega grada Nove Vesi.

– Idućeg tjedna znat će se više o troškovima carine i drugim pojedinostima prodaje te imovine - poručio je Subotić.

On je treći stečajni upravitelj koji je muku mučio kako da od 2013. godine proda nesvakidašnju imovinu u stečaju, oglašavajući njezinu prodaju iz dražbe u dražbu. U rujnu je održana 11. dražba, kada je 266.000 litara voćnih rakija ponuđeno po početnoj cijeni od približno 1.050.000 kuna. Na prethodnoj, desetoj dražbi početna cijena rakije bila je 1,3 milijuna, a u devetom krugu prodaje 1.638.000 kuna. I tada su Slovaci, također iz tamošnjega grada Nove Vesi, "kročili na scenu", iskazavši interes za rakiju u stečaju i uplatili čak i desetpostotnu jamčevinu, no ne uplativši u roku i preostali iznos, pa je prodaja propala. Slovacima je propala i uplaćena jamčevina od gotovo 20.000 eura, što je završilo u stečajnoj masi.

No Slovaci su tada rekli da od kupnje rakije ne odustaju, "da se tada samo nisu stigli organizirati". Subotić je nastavio oglašavanje dražbi i slanje upita proizvođačima alkoholnih pića, a početna cijena rakije, koja je sve vrijeme ležala na trošarinskom skladištu u Slavonskom Brodu, u međuvremenu je još pala, svaki put za 20 posto.

Prodaju rakije budno prate i (bivši) radnici Pan-Trgovine, njih 343 kao vjerovnici prvog višeg isplatnog reda. Jer rakija je jedino čime se mogu namiriti, i to samo manjim dijelom. Oni potražuju 5,88 milijuna kuna, pa se mogu namiriti manje od 20 posto. Tražbine drugog višeg isplatnog reda utvrđene su u visini od 92.628.021 kunu, a najveća tražbina potraživanje je Pan-Trgoprometa, također u stečaju, s osnova zakupnine i drugog u iznosu od 51.305.000 kuna.

Jer Pan-Trgovina nije imala svoje nekretnine, nego je bila u zakupu Pan-Trgoprometa. Dok je u stečaju Pan-Trgovine rakija jedina imovina, u drugom panovskom stečaju, Pan-Trgoprometa Đakovo, stečajna masa je čak 79 vrijednih nekretnina po Đakovu, Slavonskom Brodu i okolici, a čija prodaja otpočetka ima velik interes kupaca.

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje