Podjela istok- zapad

Slovačka studija o razlikama u kvaliteti hrane istoka i zapada

Agrovijesti
Ementaler - Austrija vs. Slovačka Fotografija: EurActiv.com/Agrobiz
Prema rezultatima, značajna razlika uočena je u devet proizvoda, male razlike utječu na kvalitetu u tri proizvoda i veće razlike znatno utječu na kvalitetu u deset proizvoda.

Već nekoliko godina govori se o dvostrukoj kvaliteti prehrambenih proizvoda i činjenici da multinacionalne kompanije prodaju proizvoda pod istim znakom i istog pakiranja, ali koja zapravo sadrže različite sastojke. Osim drugačije kvalitete, ovaj problem sa sobom povlači i pitanje o zdravlju potrošača.

Pitanje dvostruke kvalitete prehrambenih proizvoda na jedinstvenom tržištu EU službeno je pokrenulo slovačko predsjedništvo u EU. Pozivajući se na nekoliko vladinih studija, utvrdilo je kako je moguće da potrošači u istočnoj Europi konzumiraju hranu lošije kvalitete, a EK je pristala detaljnije proučiti problem i vidjeti postoji li doista ta podjela ˝istok – zapad˝.

Nekoliko vlada trenutno provodi testiranja kako bi se prikupili dokazi, uključujući i Rumunjsku i Češku. Slovačka je Vlada nedavno provela takvu anketu na 22 različitih prehrambenih proizvoda iste marke i koje se prodaju u Slovačkoj i Austriji. Nalazi tog istraživanja bit će predstavljeni danas u EU parlamentu na događanju pod nazivom ˝No more double standard in foodstuff – Same brand, same product, same quality”.

Prema rezultatima, značajna razlika uočena je u devet proizvoda, male razlike utječu na kvalitetu u tri proizvoda i veće razlike znatno utječu na kvalitetu u deset proizvoda. Neki od primjera su Coca-Cola, koja ima značajne razlike u okusu u dvije zemlje, riblji štapići u kojima je sadržaj ribe za 8,8% više u austrijskom nego u slovačkom proizvodu ili pak ementaler koji u Slovačkoj čak ni izgledom ne liči na tu vrstu sira koja je poznata po teksturi s rupama.

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje