OLEUM OLIVARUM

Slovenac Martin Adamič s uljem sorte maurino šampion Krasice

Agrovijesti
13. Dani mladog maslinovog ulja Fotografija: Duško Marušić/PIXSELL
Susreti maslinara u Krasici odavno su prerasli istarske okvire, a ta je manifestacija dala velik doprinos razvoju maslinarstva i podizanju kvalitete maslinovog ulja u cijeloj Istri.

Od 211 uzoraka maslinovih ulja iz Istre, Dalmacije, Hrvatskog primorja, Slovenije i dijela Italije, ekstradjevičansko maslinovo ulje od talijanske sorte maurino proizvođača Martina Adamiča iz mjesta Baredi kod Izole dobilo je 93 boda i proglašeno šampionskim uljem 21. izdanja manifestacije Oleum olivarum 2018. u Krasici.

Drugo mjesto s bodom manje pripalo je ulju od istarske bjelice iz maslinika Jože Pahora iz Črnog Kala, dok je treće mjesto s istim brojem bodova dobilo ulje od istarske buže OPG Lupić iz Bala. Među prvih deset najboljih ulja sa 91 bodom još su dobitnici zlatnih medalja Ivan Jakovčić (Poreč), Franco Basiaco (Buje), Moreno Vižintin (Gradinje), Željko Karaman (Podstrana), Sandi Jerman (Bošamarin, Kopar), te s 90 bodova Carlo Zigante (Kostanjica) i OPG Vošten (Sveti Lovreč), piše Glas Istre.

Dodijeljene čak 92 zlata

Od rekordnog broja prijavljenih ulja, čak je 200 ušlo u kategoriju ekstra kakvoće, dok je 11 ulja prema broju bodova bilo izvan toga. Da su prošle godine bila vrlo kvalitetna ulja, govori i podatak da se u Krasici dodijeljene čak 92 zlatne medalje (46 posto od ukupnog broja uzoraka ekstra kakvoće), 63 srebrne medalje i 28 brončanih odličja. Sedamnaest ulja je bilo u ekstra kategoriji, ali bez odličja. Fizikalno – kemijsku analizu obavilo je poduzeće NIR analiza iz Zagreba, dok su senzorska svojstva obavljali članovi panela Udruge senzornih analitičara maslinovog ulja iz Krasice, Znanstveno – raziskovalnog središča Univerze na Primorskem iz Kopra, Društva oljkarjev iz Brda i Goriško oljkarskog društva (Slovenija). Voditeljica panela bila je Viviane Lušetić.

Na završnoj večeri prvog dana okupilo se u šatoru na malonogometnom igralištu, prvi put na toj lokaciji, mnoštvo maslinara iz Istre, Slovenskog primorje i Dalmacije koji su i ove godine ponijeli dosta zlatnih medalja. Pozornost je privukao i europarlamentarac Ivan Jakovčić čija su dva ulja nagrađena zlatnim medaljama. On je dodijelio i šampionsko zlato Martinu Adamiču.

Moramo proizvoditi samo najbolje

- Mnogi nam nisu vjerovali kada smo prije dvadesetak godina govorili o perspektivi maslinarstva u Istri. Ovo gdje je Istra sada stigla u svijetu, to je zajednički uspjeh svih maslinara. Maslinarstvu sam se posvetio jer volim maslinovo ulje, uvijek sam propagirao kvalitetu, Istra je premala kao i cijela Hrvatska da bismo proizvodili prosječno, moramo proizvoditi samo najbolje. Ako je netko među top deset, pa čak i među sto u Krasici, onda je sigurno među petsto najboljih u svijetu. Zato potičem da Istra, da naša Hrvatska bude zemlja koja će proizvoditi najbolje, rekao je Jakovčić čestitajući Slovencima na pobjedničkim uljima.

Susreti maslinara u Krasici odavno su prerasli istarske okvire, a ta je manifestacija dala velik doprinos razvoju maslinarstva i podizanju kvalitete maslinovog ulja u cijeloj Istri. Spomenuto je to i prilikom službenog otvaranja manifestacija kada je sve izlagače, goste, posjetitelje i druge sudionike u ime Mjesnog odbora Krasica, jednog od organizatora, pozdravio Ecio Cinić i zahvalio svima koji su pomogli održavanje ove manifestacije. Gradonačelnik Buja Fabrizio Vižintin je uz zahvalu iskazao zadovoljstvo što je manifestacija u Krasici postala prepoznatljiva i izvan granica naše zemlje, te što se ove godine na gospodarskom sajmu okupilo četrdesetak uljara i drugih izlagača s raznim domaćim proizvodima, od ulja, vina, meda, rakija, sira, tjestenine, opreme za maslinarstvo i drugih proizvoda.

Povezati maslinarstvo s turizmom

- Krasica je danas jedno od najvažnijih maslinarskih središta u Istri, a Istra je već nekoliko godina svjetski lider u kvaliteti maslinovog ulja, što nas potiče da svake godine činimo korak naprijed u promociji maslinovog ulja, dodao je gradonačelnik Vižintin posebno pozdravljajući maslinare iz Dalmacije s kojima je uspostavljeno veliko prijateljstvo tijekom posljednjih godina.

Otvarajući gospodarski sajam i susrete Oleum olivarum, pročelnik Upravnog odjela IŽ za poljoprivredu, šumarstvo, lovstvo, ribarstvo i vodoprivredu Ezio Pinzan je naglasio da Istarska županija posljednjih godina puno ulaže u maslinarstvo što je donijelo prepoznatljivost Istre i po maslinovom ulju, a ugledni svjetski vodič Flos olei proglasio je po treći put zaredom Istru najjačom svjetskom regijom po kvaliteti maslinovog ulja.

- To je rezultat truda naših maslinara koji redovito prate i usvajaju nova tehnološka rješenja, na čemu treba i dalje raditi. Ono što nam predstoji i čega smo svjesni je povećanje količina izuzetno kvalitetnog maslinovog ulja, što znači da moramo tražiti novo tržište, povezati maslinarstvo s turizmom, Europi i cijelom svijetu približiti mogućnost da kušaju naše ulje. U tom cilju značajan dio buduće strategije razvoja poljoprivrede bit će posvećen maslinarstvu, rekao je Pinzan poručujući da slijedi i osnivanje proizvođačke organizacije poput nekih zemalja kako bi se lakše predstavili svi proizvodi zajedničkom etiketom, kao zajednički istarski brend.

Gospodarski sajam bio je otvoren i drugog dana manifestacije koja je obilovala dobrom gastronomskom ponudom i glazbeno – zabavnim programom u kojemu su sudjelovale ŽVS Romansa iz Buja, ženska klapa ZT Krasica, tamburaši iz KUD-a Sveta Ana iz Zagreba, klapa Čiovo iz Trogira, te duet Nenad Vetma i Duje Coce. Drugog dana održan je i 16. likovni natječaj na temu maslinarstva koji je okupio nešto više od 50 umjetnika. Oba dana trajanja manifestacije Oleum olivarum u Krasici posjetitelji su mogli obići desetak kušaonica maslinovog ulja na tom području. Organizatori manifestacije Oleum olivarum su Mjesni odbor Krasica, Turistička zajednica grada Buja i Zajednica Talijana Krasica, pod pokroviteljstvom Grada Buja i Istarske županije.

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje