Zadruge

Slovenci se otimaju za ovaj slavonski proizvod

Agrovijesti
Grah trešnjevac Fotografija: Duško Jaramaz/PIXSELL
'Domaće blago' u manje od tri godine povećalo broj kooperanata sa 50 na 400

Zadruga za proizvodnju, skladištenje i promet povrća "Domaće blago" iz Kuzmice kraj Požege primjer je uspješnog udruživanja poljoprivrednika, koji su se sa svojim proizvodima uspjeli probiti na europsko tržište. Za manje od tri godine postojanja, broj kooperanata povećali su sa 50 na 400, piše Poslovni dnevnik.

Proizvode papriku, patlidžane, mrkvu, peršin, cvjetaču, kupus, luk i drugo povrće, ali najviše grah trešnjevac, koji izvoze u Sloveniju, Italiju, Njemačku, Austriju, Švedsku i Finsku. "Narudžbe primamo iz cijele Hrvatske, ali i Europe. Samo su Slovenci naručili 500 tona našeg trešnjevca, a mislim da bismo bez problema mogli izvesti i dvije tisuće tona ako bismo uspjeli toliko proizvesti.

Za usporedbu, Hrvatska godišnje troši oko 7000 tona. Ne vidim zašto bi naši građani jeli nekvalitetan grah iz Kine, koji su pojedinci uvezli za tri kune, a ovdje ga prodaju po 15", kaže upravitelj zadruge Dragutin Dukić.  Ideja o formiranju zadruge došla je zbog lakšeg plasmana i pronalaženja puta do velikih prerađivačkih kuća. Krenulo se s osamdesetak hektara graha i dvadeset hektara drugog povrća, no s vremenom su se širili. Danas samo pod grahom zadrugari imaju 800 hektara zemlje. 

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje