Zaštita potrošača

Slovenija će kroz shemu "Odabrana kakvoća" promicati izvorne domaće proizvode

Agrovijesti
Slovenija će kroz shemu "Odabrana kakvoća" promicati izvorne domaće proizvode Fotografija: mkgp.gov.si
Kako bi zaštitila i kod potrošača promicala domaće poljoprivredne proizvode, Slovenija će ove godine uvesti oznaku artikala "Odabrana kakvoća", koju će smjeti imati samo artikli koji su proizvedeni u Sloveniji od domaće sirovine, najavio je ovih dana na susretu turističkih poljoprivrednih gospodarstava ministar poljoprivrede Dejan Židan

"Tom ćemo shemom potrošačima jasno pokazati da je artikal ne samo pakiran ili proizveden u Sloveniji, nego i da je napravljen od slovenske sirovine", kazao je ministar na 18. tradicionalnom susretu Udruge turističkih poljoprivrednih gospodarstava, prenosi HINA.

Sadašnji način označavanja proizvoda zemljom izvora to ne omogućava jer se Slovenija kao zemlja podrijetla navodi i kod proizvoda od strane sirovine koji su u zemlji samo pakirani ili prerađeni, što je najkarakterističnije pri označavanju podrijetla mesa i mesnih prerađevina. Čak se i poznate kranjske kobasice u Sloveniji dobrim dijelom, primjerice, rade od uuvozne svinjetine, a slično je i s kraškim pršutom.

Židan je najavio da će domaće podrijetlo preko sheme "Odabrana kakvoća" kontrolirati i državni inspektori. Udruga turističkih farmi okuplja oko 900 poljoprivrednih imanja koja svoje autohtone proizvode mogu prodavati kroz agroturizam te iznajmljivati sobe, a broj farmi uključenih u taj projekt više se nego udvostručio od 1997. godine kad je udruga osnovana.

Tu je djelatnost ove godine ugrozilo uvođenje fiskalnih blagajni kojima se mora evidentirati i poreznoj upravi prezentirati sav prihod, no Židan je najavio mogućnost izuzeća za vrlo male turističke farme kako zbog fiskalnih blagajni ne bi imale dodatne tehničke teškoće i bespotrebne troškove.

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje