Rat oko terana se nastavlja

Slovenija tužila Europsku komisiju zbog delegiranog akta o teranu

Agrovijesti
Okusi Mediterana Fotografija: Nino Stojić
Slovenija je u petak na sud Europske unije podnijela tužbu protiv Europske komisije u kojoj traži da sud konstatira kako je odluka Komisije kojom je Hrvatskoj priznala pravo na proizvodnju vina iz Istre, pod nazivom "Hrvatska Istra-teran", ništavna i nevažeća.

"Pravo na zaštitu našeg terana s  Kraške visoravni dio je europskog zakonodavstva i pravne stečevine Europske unije, zato ću učiniti sve da se to pravo poštuje", kazao je slovenski ministar poljoprivrede Dejan Židan.

Načelno odobrenje za podnošenje tužbe protiv Europske komisije zbog vinskog spora s Hrvatskom oko terana na Židanovo je inzistiranje prije dva mjeseca dala i vlada premijera Mire Cerara,  odobrivši i financiranje studija prema kojima se pravi teran može proizvoditi samo na slovenskom Krasu i od grožđa sorte refošk, u specifičnim klimatskim uvjetima i na tlu karakterističnom za slovenski kraški teren.

Slovensku vladu u tužbi protiv Europske komisije zastupat će državno pravobraniteljstvo i njemački odvjetnik Roland Knaak.
Prema riječima slovenskog ministra poljoprivrede i potpredsjednik vlade, Slovenija se na tužbu odlučila jer smatra da je delegirani akt, kojim je Europska komisija nakon više neuspješnih pokušaja iznalaženja kompromisa Hrvatskoj priznala da i dalje može prodavati tradicionalno istarsko vino teran pod etiketom "Hrvatska Istra - teran", nezakonit i da ga zato sud treba poništiti.

Primjena tog akta uzrokovat će štete slovenskim vinarima, proizvođačima pravog terana, tvrdi Židan.

Ovaj 50-godišnji inženjer veterine, koji se proteklih godina najviše isticao u obrani ekskluzivnog prava kraškog terana da se jedini kiti tom oznakom, u više je nastupa zadnjih mjeseci kazao da u svakom kontaktu sa stranim političarima ističe pravo Slovenije da i dalje brani prava svog terana kao vina sa zaštićenim geografskim podrijetlom.

Slovenija je to vino zaštitila prije svog ulaska u Europsku uniju i nije imala informaciju da je Europska komisija "ispod stola" dogovarala s Hrvatskom mogućnost da njen teran bude izuzet iz zaštite koje je za svoje vino izborila Slovenija, kaže Židan.
Prodaja vina s oznakom "Hrvatska Istra - teran" značila bi obmanjivanje europskih potrošača, stajalište je Židana, koji smatra da Slovenija ima "dobre mogućnosti" da sa svojom tužbom uspije.

Ljubljana nije uspjela u svom nastojanju da Europski parlament poništi delegirani akt Europske komisije o teranu, jer za to nije uspjela dobiti potrebnu kvalificiranu većinu, pa se odlučila za tužbu pred sudom EU-a u Luksemburgu, a kaže da u svom nastojanju ima i tihu potporu država koje su značajni proizvođači vina i kojima je važna zaštita njihovih brendova.
Među ostalim, Židan navodi da imam potporu Njemačke, Mađarske, Italije i Francuske.

Židan je u politiku ušao prije sedam godina na nagovor tadašnjeg premijera Boruta Pahora. U parlament je na listi Socijalnih demokrata (SD) ušao 2011., a ministar za poljoprivredu postao je 2013. godine i od tada je ministar u više vlada.
Židana se spominje i kao mogućeg premijerskog kandidata ljevice na izborima sljedeće godine, jer njegova stranka prema sadašnjim anketama dobiva samo malo manje postotaka glasova od Slovenske demokratske stranke (SDS) Janeza Janše, ali ima mnogo veći koalicijski kapacitet i  potencijal na sredini nego Janšina stranka.

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje