Zaštita proizvoda

Slovenija u Bruxellesu nastavlja lobiranje za teran

Agrovijesti
EU Fotografija: Thinkstock
Slovenske proizvođače vina kraški teran, koji ga proizvode od grožđa refošk, primio je u utorak u Bruxellesu europski povjerenik za poljoprivredu Phil Hogan, a oni su mu iznijeli svoje argumente zašto misle da je Europska komisija pogriješila, odlučivši da se hrvatskim vinarima iz Istre koji teran proizvode od grožđa istog imena dopusti da ga prodaju pod etiketom "Hrvatska Istra - teran".

"Predstavili smo mu naše podatke prema kojima je hrvatska dokumentacija o njihovu teranu falsificirana, a to je za njega bilo nepoznato", kazao je nakon razgovora slovenskih vinara s europovjerenikom predsjednik udruge za zaštitu kraškog terana Marjan Colja.

Colja nije iznio pojedinosti svoje tvrdnje, ali neki mediji navode da se slovenski vinari pozivaju na navodnu studiju prema kojoj je istarsko grožđe sorte teran genetski identično slovenskoj sorti refošk, te da je Komisija za istarsko vino napravila izuzetak jer joj je to grožđe bilo predstaljeno kao posebna sorta.

"Na odluku Komisije namjeravamo se žaliti OLAF-u, europskom uredu za borbu protiv prijevara", kazao je Colja koji se zalaže za ukidanje prava na proizvodnju i prodaju hrvatskog terana iz Istre.

Prema njegovoj izjavi, Hogan je strpljivo saslušao argumente slovenskih vinara i vinogradara, ali je kazao da se kod donošenja odluke o izuzetku za istarski teran rukovodio zakonom i pravilima EU-a.

Slovenija je nakon odluke Europske komisije i donošenja delegiranog akta kojom je priznala tradicionalno pravo proizvođača terana iz Istre poduzela snažnu lobističku akciju protiv nje, nastojeći da se povuče i prikaže kao netransperentan potez na štetu Slovenije i protiv europske pravne stečevine.

Slovenski vinari u utorak su se osim s Hoganom sastali s europskom povjerenicom za promet, Slovenkom Violetom Bulc, te s glavnim tajnikom europske udruge poljoprivrednika i poljoprivrednih zadruga Copa-Cogece Pekko Pesonenom, te sa svim slovenskim eurozastupnicima, sa željom da izbore ekskluzivno pravo prodaje na zajedničkom europskom tržištu samo za slovenski teran.

U tome ih je podržao i ministar poljoprivrede i potpredsjednik vlade Dejan Židan. On je u Europskom parlamentu o zaštiti za slovenski teran razgovarao s predsjednikom odbora za poljoprivredu Czeslawom Adamom Siekierskim i njegovim zamjenikom Paolom De Castrom, a na slovenskom veleposlanstvu u Bruxellesu predstavljen je promotivni film Vino teran - priča o slovenskom Krasu i njegovoj budućnosti, uz degustaciju najboljih slovenskih vina.

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje