Zaštita proizvoda

Slovenija upozorila Bruxelles da je u Hrvatskoj u prodaji istarski teran

Agrovijesti
Teran Fotografija: Tomislav Krasnec, dopisnik iz Bruxellesa/Večernji list
Slovensko-hrvatski spor oko vina teran još nije riješen, jer delegirani akt, po kojemu će istarskim vinarima biti priznato pravo da svoje vino s etiketom "Hrvatska Istra-teran" prodaju na europskom tržištu, još nije na snazi pa ga do daljnjega ne bi smjeli prodavati pod tim imenom koje je zaštitila Slovenija, tvrdi Slovenska tiskovna agencija STA.

Europska komisija upozorila je nakon dopisa Slovenije hrvatske organe da, unatoč postupku pripreme delegiranog akta o teranu, moraju u potpunosti poštovati trenutnu zaštitu podrijetla terana koju je za svoje proizvođače ishodila Slovenija, navode slovenski mediji koji se pozivaju na izvore u Bruxellesu.

Slovensko ministarstvo za poljoprivredu nedavno je Europskoj komisiji poslalo žalbu jer hrvatski organi u vezi s teranom ne poduzimaju mjere kako bi spriječili kršenje prava slovenskih proizvođača terana s oznakom podrijetla, prenose slovenski mediji.

Delegirani akt, kojim Europska komisija namjerava priznati izuzetak za hrvatski teran iz Istre, a kojemu se Slovenija i dalje protivi, trebao bi biti prihvaćen do 30. lipnja ove godine, a u međuvremenu se hrvatski teran pod tom oznakom ne bi smio prodavati i označavati, navode mediji u Sloveniji.

Ministar poljoprivrede Dejan Židan, ponovio je u četvrtak da se Slovenija i dalje intenzivno priprema na moguću tužbu protiv Europske komisije ako se delegirani akt prihvati, za što je angažirala stručnjake za to područje, prenose mediji.
Ljubljanski tjednik "Mladina" u svom novom broju tvrdi kako je Hrvatska uspješnija u lobiranju u Bruxellesu od Slovenije i da se to vidjelo i u slučaju odluke Bruxellesa da za vinski spor između Hrvatske i Slovenije predloži kompromisno rješenje, čemu se slovensko ministarstvo poljoprivrede i dalje suprotstavlja.

Slovenija u Bruxellesu ima samo jedno gospodarsko predstavništvo s četiri zaposlena koji lobiraju za slovenske interese, dok je u predstavništvu Istre u Bruxellesu više zaposlenih, što se pokazalo i u boljem lobiranju za istarske vinare, navodi tjednik te dodaje da je uspješnim lobiranjem Hrvatska osigurala i investicijska sredstva iz tzv. Junckerova fonda za dubrovačku zračnu luku, dok to, kako navodi, nije uspjelo Sloveniji, koja je lobirala za sredstva kojima bi počela modernizaciju pruge prema luci Koper.

 

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje