Bolest stoke

Slovenija uvodi preventivni monitoring stoke na granici s Hrvatskom

Agrovijesti
Stoka, goveda, krave Fotografija: Pixabay
Slovenija će od ponedjeljka zbog sprječavanja širenja goveđe bolesti kvrgave kože, uvesti granični monitoring stoke koja transportima dolazi iz Hrvatske, najavio je u petak slovenski ministar poljoprivrede Dejan Židan, prenosi Slovenska tiskovna agencija STA.

Pozivajući se na ministarsku konferenciju koja je o toj bolesti održana u Bugarskoj, slovenski je ministar kazao da bolest kvrgave kože predstavlja veliku opasnost za zaštitu zdravlja životinja u Europi.

"Na konferenciji je doneseno više zaključaka i upozoreno na opasnosti širenja te bolesti, a iako se ona do sada još nije proširila u Hrvatsku, Slovenija će djelovati preventivno te između ostalog od ponedjeljka uvesti klinički monitoring za goveda na granici s Hrvatskom, najavio je slovenski ministar poljoprivrede.

Kako je ustvrdio, potrebno je učiniti sve da se bolest koja je neizlječiva ne proširi po Europi.

Ministri poljoprivrede su na konferenciji u Bugarskoj zaključili da je cijepljenje jedina djelotvorna metoda protiv bolesti, no Slovenija za sada stoku neće cijepiti, jer to na granici sa Srbijom i BiH čini Hrvatska, pojasnio je Židan.

Monitoringom stoke zbog opasnosti pojave bolesti kvrgave kože na granici s Hrvatskom, Slovenija po njegovim riječima želi biti korak ispred u mogućem razvoju situacije kako ju bolest ne bi iznenadila.

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje