Zaštita proizvoda

Slovenski europarlamentarac predviđa da će Slovenija izgubiti u sporu oko terana

Agrovijesti
Teran Fotografija: Tomislav Krasnec, dopisnik iz Bruxellesa/Večernji list
Slovenski eurozastupnik i nekadašnji ministar poljoprivrede Franci Bogovič ocijenio je da će Slovenija u sporu s Hrvatskom oko vina teran vjerojatno "izvući kraći kraj" jer se to pitanje koristilo u dnevno-političke svrhe.

Bogovič je u razgovoru za televizijsku postaju net-tv rekao da je protivnik politiziranja pitanja vina teran te da je, dok je bio u vladi, predlagao da se s Hrvatskom dođe do bilateralnog sporazuma i o problemu slovenske kranjske kobasice i problemu vina teran, ali ga nisu htjeli poslušati.

"O teranu postoji više istina, a ne samo naša", rekao je Bogovič.

Prema njegovoj ocjeni nema samo Slovenija pravo štititi interes vinare sa svog Krasa nego je u pravu i Hrvatska jer ima dokaze da se teran tradicionalno proizvodio u Istri oko Motovuna, pa je zato osobno zagovarao da se stvari bilateralno dogovore i preciziraju.

O tome je, kako je rekao, u Europskom parlamentu još prije pregovarao i s hrvatskim kolegom u Europskom parlamentu Ivanom Jakovčičem, a na Jakovčičevu inicijativu.

No, novi slovenski ministar za poljoprivredu koji ga je naslijedio u vladi, sadašnji ministar Dejan Židan, to pitanje koristi u dnevno-političke svrhe, pa je došlo do toga da je Slovenija 2012. i 2013. godine "arogantno odbila" predložene pregovore o tom vinskom sporu, najprije  prijedlog Hrvatske, a onda i predložene pregovore s Europskom komisijom, napominje slovenski europarlamentarac.

"Zato se čini da ćemo sada u tom prijeporu izvući kraći kraj", kazao je Bogovič.

Sve se moglo dogovoriti umjesto da je Židan stupio u otvorenu medijsku polemiku s europskim povjerenikom za poljoprivredu  Philom Hoganom nakon što je Komisija kao kompromis donijela prijedlog delegiranog akta koji za hrvatski teran iz Istre predviđa izuzeće od slovenske zaštite na njen kraški teran, pojasnio je Bogovič.

Dodao je da se kompromisom sa Austrijom bilateralno postiglo da ona dobije izuzeće od slovenske zaštite za kranjsku kobasicu, na što se s Hrvatskom nije htjelo pristati, pa je Komisija i u tom slučaju morala intervenirati, čime je Hrvatskoj omogućila da još 15 godina proizvodi i prodaje kobasicu s tim nazivom.

Bogovič, inženjer agronomije i nekadašnji gradonačelnik Krškog, inače se potužio i na lošu komunikaciju sa slovenskim ministrom vanjskih poslova Karlom Erjavcom kad su u pitanju lobiranje i koordinacija nacionalnih interesa.

Pohvalio se dobrim odnosima s hrvatskim kolegama u Europskom parlamentu, ilustriravši to primjerom kad je eurozastupnike iz HDZ-a pozvao da posjete zajedničku nuklearku Krško, gdje su se upoznali s njenim problemima. Krško su tada posjetili ondašnjii eurozastupnici Andrej Plenković i Davor Ivo Stier, sadašnji premijer i ministar vanjskih poslova u hrvatskoj vladi, dodao je Bogovič.

Slovenski zastupnik u Europskom parlamentu Bogovič je član Slovenske pučke stranke (SLS) koja u europskom okviru i u Parlamentu djeluje u grupaciji europskih narodnih, odnosno pučkih, stranaka kao i HDZ.

 

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje