Poljoprivredno zemljište

Slovenski poljoprivrednici zabrinuti: Austrijanci masovno kupuju plodnu zemlju u Pomurju

Agrovijesti
Selo u planinama Fotografija: Pixabay
Austrijske kupnje slovenskog zemljišta uz granicu, osobito u Apaškoj dolini, već je istaknuo bivši ministar poljoprivrede Dejan Židan, a sada na opasnost da će domaći poljoprivrednici ostati bez zemljišta, upozoravaju i novu ministricu Aleksandru Pivec.

Pomurski farmeri pozivaju vladu da ih zaštiti, jer se oni ne mogu natjecati s bogatijim Austrijancima, pa ostaju bez zemlje. 

Austrijske kupnje slovenskog zemljišta uz granicu, osobito u Apaškoj dolini, već je istaknuo bivši ministar poljoprivrede Dejan Židan, a sada na opasnost da će domaći poljoprivrednici ostati bez zemljišta, upozoravaju i novu ministricu Aleksandru Pivec.

Prema riječima predsjednika Pomurske poljoprivredno-šumarske komore Franca Kučana, Austrijanci su sve više zainteresirani za slovensko zemljište, jer je kod njih  poljoprivredno zemljište nekoliko puta skuplje. Budući da su svi kupci jednaki pred zakonom, Austrijanci su u velikoj prednosti, objašnjava Kučan.

"U Austriji seljak u osam ujutro otrči do svoje banke i već u dva poslijepodne ima na raspolaganju milijun eura povoljnog kredita ako, na primjer, njegova farma vrijedi dvije godine. Kao što znamo, podnositelj zahtjeva mora zemljište platiti u roku od 30 dana, dok se u Sloveniji zavlače postupci za dobivanje kredita. "

To potvrđuje i Sašo Peček, predsjednik Poljoprivredne zadruge Radgona, koji pokriva područja općina Apače, Gornja Radgona, Radenci i Sveti Jurij ob Ščavnici. Prema njegovim riječima, više od jedne desetine stanovništva zemlje prebačeno je u ruke Austrijanaca, koju su neki dobili i slijedom denacionalizacije u Apaškoj dolini, gdje ima više od 2.000 hektara zemljišta. 

"Ovo se događa već dvije godine, kupuju posebno parcele koje su nekada spadale u Austriju, a najveći problem je to što imaju isto pravo prvenstva kupnje kao slovenski građani. Neki Austrijanci su već stekli slovenski status seljaka, iako ne znamo kako je moguće ”, objašnjava Peček.

Također navodi aktualni slučaj dvaju parcela, na kojima je za kupnju registrirano nekoliko slovenskih poljoprivrednika iz Apaškog polja i drugdje, austrijskih poljoprivrednika, Fonda za poljoprivredno zemljište i Poljoprivrednog gospodarstva Črnci. Čini mu se da nije normalna da Austrijanci imaju prednost pred slovenskim fondom i tvrtkom, a također je čuo da austrijski poljoprivrednik dobiva vrlo povoljne kredite za kupnju zemljišta u inozemstvu. 

"Želimo da naša zemlja djeluje kako bi naš poljoprivrednik imao neku vrstu prioritetnog prava, jer ne možemo utjecati na cijenu, čak i ako je mnogi naši poljoprivrednici kupuju. Čini se da europsko zakonodavstvo prema kojem svi imamo jednaka prava, ali to austrijski farmeri sprejeva i sjemenki voze se iz Austrije, gdje također imaju proizvode koji su u našoj zemlji zabranjeni ”, kaže Peček.

U Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i prehrane, objasnili su da pripremaju nove strateške smjernice koje će se razviti u novoj rezoluciji o strateškim smjernicama za poljoprivredu i prehrambene proizvode nakon 2020. godine.

"Rezolucija koja je usvojena samo će biti temelj za potrebne zakonodavne promjene, stoga je o potencijalnima promjenama na području zemljišne politike preuranjeno govoriti“, kažu u ministarstvu, dodajući da će također pokušati odgovoriti na te probleme pri reformi propisa, ali će morati slijediti opća načela EU o slobodnom kretanju kapitala, roba i usluga.

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje