Zaštita proizvoda

Slovenski vinari zbog terana tužili istarske kolege europskoj mreži "Solvit"

Agrovijesti
Vino Fotografija: Pixabay
Slovenski vinari koji proizvode "kraški teran" tužili su hrvatske proizvođače "istarskog terana" europskoj mreži Solvit, a riječ je o sustavu kojemu se građani EU-a ili poduzeća koja posluju na zajedničkom tržištu mogu požaliti na neekonomske ili birokratske prepreke s kojima se susreću u drugoj državi, ako smatraju da se njima krše europska pravila

"U prijavi smo iznijeli svoje argumente i očekujemo službeni odgovor", kazao je za ljubljansko "Delo" od srijede Marjan Colja, direktor tvrtke Vinakras koje proizvede najviše "kraškog terana", vina od grožđa refošk koji je Slovenija registrirala i zaštitila njegovo geografsko podrijetlo na razini EU-a, te tvrdi da se hrvatski vinari tom oznakom ne smiju koristiti jer se vino teran smije proizvoditi samo na terenu slovenske kraške visoravni čija mu klima daje posebnu aromu.

 I dalje ćemo pratiti prodaju lažnog terana u Hrvatskoj, a krajnje je vrijeme da se s prodajom takozvanog istarskog terana u Hrvatskoj prestane, kazao je Colja, ali je dodao da sumnja u adekvatnu reakciju hrvatskih državnih tijela.

 Ako reakcija u Hrvatskoj još uvijek ne bude, zamolit ćemo naše ministarstvo poljoprivrede da stvar predstavi Europskoj komisiji kako bi ona donijela rješenje, kazao je Colja.

Prijava drugog subjekta u okviru mreže Solvit može biti mehanizam za početak naplate ekonomske štete koju smatra da ima prijavitelj, ali i nagovještaj mogućeg sudskog postupka protiv navodnog prekršitelja.
Europska komisija je krajem prošlog tjedna potvrdila da pomaže slovenskoj i hrvatskoj strani kako bi se našlo "konstruktivno rješenje" za njihov spor oko vina teran.

U Bruxellesu su, na pitanje Slovenske televizije može li Hrvatska očekivati sankcije budući da je u njoj u prodaji još uvijek istarsko crno vino pod nazivom teran iako Slovenija smatra da je riječ o brendu koji je zaštitila na razini EU-a, odgovorili da se još uvijek traži konstruktivno rješenje koje bi zadovoljilo interese upletenih stranama, ali uz puno uvažavanje europskih propisa.

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje