EP

Službene kontrole u poljoprivredno-prehrambenom lancu na korak do usvajanja

Agrovijesti
Kontrola hrane Fotografija: Pixabay
Vijeće je 19. prosinca 2016. usvojilo svoju poziciju u prvom čitanju izmijenjenih pravila o obavljanju službenih kontrola u lancu poljoprivredno-prehrambenih proizvoda

Pozicija Vijeća bazirana je na kompromisu dogovorenom s Europskim Parlamentom (EP) u lipnju 2016. i idem prema konačnom donošenju propisa od strane EP na sljedećoj plenarnoj sjednici.

Nova pravila imaju za cilj poboljšati kontrole država članica kako bi se osigurala primjena zakonodavstva unije o sigurnosti hrane i hrane za životinje, zdravlja i dobrobiti životinja, zdravlja bilja i proizvoda za zaštitu bilja. Primijeniti će se također na genetski modificirane organizme (GMO) za proizvodnju hrane i hrane za životinje, ekološku poljoprivredu, zaštitu izvornosti i zaštitu zemljopisnog podrijetla te tradicionalnih specijaliteta.  Dodatno će biti pokriveni tržišni standardi za poljoprivredne proizvode s obzirom na moguće prevare.

„Nova pravila će pomoći u borbi protiv prevara na hrani i skandala, čime se povećava povjerenje potrošača. Imaju velike zahtjeve po pitanju transparentnosti i strogosti kontrole koja će biti efikasna. Želimo da naši građani imaju povjerenja u naš režim kontrole i da istodobno budu sigurni u kvalitetu onoga što jedu“, rekla je Gabriela Matečná, ministrica poljoprivrede i ruralnog razvoja Slovačke i predsjednica Vijeća. 

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje