Saborski Odbor za poljoprivredu

Smanjen iznos za razvoj stočarske proizvodnje

Agrovijesti
Fotografija: Max Pixel
Na Odboru je istaknuto kako je smanjen iznos namijenjen razvoju stočarske proizvodnje, dok je milijun kuna potpore drvnoj industriji premalo s obzirom na važnost tog sektora. Poljoprivreda iduće godine treba dobiti oko 4 posto manje novca pa bi taj sektor u konačnici raspolagao s oko 7,4 milijarde kuna.

Saborski Odbor za poljoprivredu podržao je prijedlog državnoga proračuna za 2020., iako su njegovi članovi, među kojima i predstavnici Hrvatske poljoprivredne komore, imali brojne zamjerke na iznose predviđene za poljoprivredu.

Hrvatska poljoprivredna komora na saborskom je Odboru za poljoprivredu ponovila svoj stav kako je bilo kakvo zadiranje ili smanjivanje proračuna za poljoprivredu, u dijelu koje se odnosi na moguće smanjivanje potpore, štetno za sektor poljoprivrede i ukupnu poljoprivrednu proizvodnju.

„Hrvatski poljoprivrednici su sada na 80 posto financijske omotnice koja je dogovorena prije pristupanja Hrvatske EU. Dok nam se svake godine EU dio financijske omotnice povećava za 10 posto, sukladno pretpristupnom sporazumu, nacionalni dio nam se kontinuirano zakida što dugoročno nanosi štetu poljoprivrednoj proizvodnji. Ako se je Hrvatska obvezala ispunjavati svoje financijske obveze do punog iznosa omotnice, onda je pitanje zbog čega sami sebi zakidamo dio koji je predviđen za isplatu kroz nacionalnu komponentu. Pritom se svi čudimo i pitamo zbog čega nam je poljoprivreda nekonkurentna, u odnosu na druge države članice", izjavio je na Odboru potpredsjednik HPK Mato Brlošić.

U HPK smatraju kako su pokazatelji u hrvatskoj poljoprivredi ionako loši i u većini sektora se nastavljaju negativni trendovi, padaju brojne proizvodnje, a posebice je teško stanje u stočarskom sektoru i proizvodnji mlijeka. Zbog toga je bilo potrebno da Vlada uvaži sve negativne trendove i pokazatelje te ne uzima niti jednu kune potpora poljoprivrednicima, koji se ionako teško nose s jakom globalnom konkurencijom, iznio je Brlošić na Odboru.

Predsjednik Odbora Tomislav Panenić rekao je kako je sektor poljoprivrede nominalno izgubio dosta sredstava te da bi poljoprivreda iduće godine trebala dobiti oko 4 posto manje novca pa bi taj sektor u konačnici raspolagao s oko 7,4 milijarde kuna.

Na Odboru je istaknuto kako je smanjen iznos namijenjen razvoju stočarske proizvodnje, dok je milijun kuna potpore drvnoj industriji premalo s obzirom na važnost tog sektora. Bilo je i pitanja vezano za smanjenje iznosa namijenjenog sustavu nadzora potrošnje plave nafte, školskom mednom danu, opremanju srednjih poljoprivrednih škola i dr.

Državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede Željko Kraljičak izjavio je kako je Ministarstvo za isplatu potpora osiguralo 6, 2 milijardi kuna, što je za 334 milijuna kuna više u odnosu na tekuću godinu. Za izravna plaćanja proizvođačima osigurano je 3,1 milijardu kuna, što je za 79,5 milijuna kuna više nego ove godine, dodao je.

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje