Pčelarstvo

Smanjenje broja pčela predstavlja potencijali rizik za glavne usjeve, kaže UN

Agrovijesti
Pčele na suncokretu Fotografija: Morana Begač
UN-ov panel o bioraznolikosti kaže da je oprašivanje životinja odgovorno za 5-8 posto ukupne svjetske poljoprivredne proizvodnje te je upozorio na smanjenje njihovog broja. Smanjenje broj pčela ima mnogo mogućih uzroka uključujući gubitak staništa, pesticide, zagađenje, invazivne vrste, patogene i klimatske promjene

Populacija pčela, leptira i ostalih vrsta važnih za poljoprivredno oprašivanje je u padu, što predstavlja potencijalni rizik za glavne svjetske usjeve, kaže UN-ovo tijelo za bioraznolikost. „Broj divljih pčela i leptira je u opadanju u brojnosti, pojavi i raznolikosti na lokalnoj i regionalnoj razini u sjevernozapadnoj Europi i Sjevernoj Americi,“ stoji u procjeni IPBES-a (Intergovernemtal Science-Policy Platform on Biodiversity and Ecosystem Services). Pad je otkriven i drugdje u svijetu, a mogući razlozi su gubitak staništa, pesticidi, zagađenje, invazivne vrste, patogeni i klimatske promjene. IPBES-ovo izvješće, koji je osnovan pod UN-ovim pokroviteljstvom u 2012. godini u cilju procjene stanja ekosistema i bioraznolikosti, kratko objašnjava prijetnju potpunih razmjera za opskrbu hranom. Ali naglašava važnost zaštite oprašivača kako bi se osigurao stabilni prirod voća i povrća, usred brige o promjenama prehrane svjetske rastuće populacije u narednim desetljećima.

Životinjsko oprašivanje direktno je odgovorno za između 5 i 8 posto ukupne svjetske poljoprivredne proizvodnje, što je negdje oko 235 milijarde dolara i 577 milijardi dolara vrijednosti godišnje proizvodnje. Dodatno, više od tri četvrtine vodećih vrsta globalnih prehrambenih usjeva oslanja se do neke mjere na životinjsko oprašivanje za prinose i kvalitetu. „Vrste ovisne o oprašivačima obuhvaćaju mnoge vrste voća, povrća, sjemenja, orašastih plodova i uljarica, koje opskrbljuju ljudsku prehranu u najvećoj mjeri mikronutrijentima, vitaminima i mineralima,“ naglašavaju u IPBES-u. Oprašivanje je prijenos peludi između muških i ženskih dijelova biljke kako bi se osigurala reprodukcija.

Leptir

Procjena je djelo gotovo 80 znanstvenika iz cijelog svijeta koju su objavili na IPBES-ovom sastanku u Kuala Lumpuru. Ovo je prvo izvješće četverogodišnje grupe, koje se smatra ekvivalentom bioraznolikosti UN-ovog Međuvladinog panela o klimatskim promjenama (IPCC). U Europi, za 9 posto vrsta pčela i leptira prijeti izumiranje, a populacije se smanjuju za 37 posto kod pčelinjih vrsta i za 31 posto kod leptira, te za isto postoje raspoloživi podaci. U nekim dijelovima Europe, više od 40 posto pčelinjih vrsta je u opasnosti, a 16 posto šišmiša i ptica je ugroženo od izumiranja.

Potencijalni prijedlozi rješenja

Neke od najvažniji svjetskih prehrambenih namirnica kao što su riža, pšenica i ostale žitarice ne ovise o životinjskom oprašivanju. Ali ugroženi usjevi mogli bi uključivati jabuke, mango, čokoladu i mnoge druge često konzumirane prehrambene artikle. Skoro sve vrste voća i mnoge vrste povrća ovisne su o oprašivanju.

Moguće opcije uključuju bolju zaštitu prirodnog okruženja i ekosistema, ograničavanje opsega intenzivne poljoprivrede te pronalaženje alternativa za pesticide.

Veća pozornost mora se usmjeriti na kontroliranje patogena među vrstama i boljoj regulaciji upravljanjem populacije pčela i ostalih oprašivača.

IPBES-ovi članovi naglašavaju da tim nije napravio konkretne preporuke već sadržava informacije za kreatore politika. Zaključak procjene je da pad oprašivačkih vrsta vodi do nižih prinosa usjeva, povećanja cijena za potrošače te smanjenja poljoprivrednog profita.

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje