Jagodičasto voće

Sorte jagoda koje daju veće prinose i kvalitetnije plodove

Agrovijesti
Jagode Fotografija: Pixabay
Rezultati domaćih i stranih ispitivanja pokazuju da neke od sorti jagoda imaju skromnije zahtjeve prema ekološkim uvjetima i primijenjenoj agrotehnici, što ih čini potencijalno interesantnim za uzgoj u našim uvjetima, čak i uz poštivanje tradicionalnog načina proizvodnje.

Da bi postigli bolje prinose i kvalitetnije plodove, mnogi proizvođači se posljednjih godina radije odlučuju za uzgoj novih sorti jagoda koje su jako cjenjene na europskom tržištu.

Rezultati domaćih i stranih ispitivanja pokazuju da neke od tih sorti imaju skromnije zahtjeve prema ekološkim uvjetima i primjenjenoj agrotehnici, što ih čini potencijalno interesantnim za uzgoj u našim uvjetima, čak i uz poštivanje tradicionalnog načina proizvodnje.

Zadržavanje sorte zenga zengane u strukturi sortimenta jagode smatra se obveznom, jer je u pitanju sorta koja je po pitanju kvalitete postala standard za industrijsku preradu. Ipak, polazeći od toga da je jagoda sezonsko voće, koje se pretežno koristi svježe, važno je spomenuti i novije sorte i njihove najvažnije osobine.

Kleri (Clery) je talijanska sorta, jako popularna zbog vrlo ranog sazrijevanja i atraktivnosti ploda. Prinos može varirati od 600 do 900 grama po grmu. U zaštićenom prostoru prinos je za oko 20 % manji nego na otvorenom polju. Sklona je dvorodnosti i dobro se prilagođava različitim sustavima uzgoja. To pruža mogućnost uspješnog uzgoja i izvan sezone.

Razvija srednje krupan do krupan plod, izduženog i pravilnog oblika. Pokožica je sjajna, crvena, djelimično otporna pri berbi i transportu. Meso ploda je kvalitetno, izražene arome.

Alba je druga talijanska sorta koja postaje sve popularnija. Uspješno se uzgaja u svim regijama. Rano sazrijeva (dva dana nakon kleri), što je, uz visok prinos, izdvaja od drugih sorti. Dobro se prilagođava različitim sustavima uzgoja i otporna je na manipulaciju.

Plod je krupan, atraktivnog izduženog oblika, ujednačen i čvrst. Pokožica ploda je svjetlocrvena, s izraženim sjajem. Okus je ugodan i aromatičan.

Queen Elisa je također talijanskog podrijetla. Sazrijeva rano, u prvih 10-tak dana svibnja. Dobre je rodnosti. Na otvorenom polju, prosječan prinos iznosi kilogram, a u plasteniku otprilike 800 grama. Plod je krupan, pravilnog konusnog oblika, svjetlo do jako crven, čvrste pokožice i mesa. Odličnog je, pretežno slatkog okusa i izražene arome.

U odnosu na druge sorte, prednosti su joj rana epoha zrenja, izražena čvrstoća i atraktivnost ploda, izvrstan okus i aroma.

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje